Slavica Đukić Dejanović, predsednica Narodne skupštine, juče u 13 časova potpisala je odluku o raspisivanju prevremenih izbora za predsednika Republike za 6. maj. To je uradila nešto više od sat vremena nakon što joj je s Andrićevog venca stiglo pismo s ostavkom Borisa Tadića na dužnost šefa države, čime mu je prestao mandat.

Građani centralne Srbije će na Đurđevdan zaokruživati tri glasačka listića – za predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore, a oni u Vojvodini još dva, za pokrajinske izbore po neposrednom i proporcionalnom sistemu.

Dolazak Slavice Đukić Dejanović na funkciju v. d. predsednice Republike ujedno je povratak SPS za kormilo države. Ona je potpredsednica socijalista, njihova visoka funkcionerka još iz ranih devedesetih, i više puta je iskazala visok nivo lojalnosti i partiji i njenim liderima, uključujući aktuelnog Ivicu Dačića. S druge strane, kao prva dama Narodne skupštine, po oceni mnogih poslanika, ponašala se i državnički i tolerantno i racionalno, što je uzeo u obzir i Tadić prepuštajući joj zgradu Predsedništva bar u narednih 90 dana, koliko maksimalno može da traje mandat vršioca dužnosti.

„Institucije države funkcionisaće u kontinuitetu, a predsedničku dužnost obavljaću savesno, u skladu sa zakonom i Ustavom… Upravo ću sada napraviti plan aktivnosti za kraj ove nedelje i početak naredne. Prvo ću se malo upoznati sa svim dužnostima predsednika“, kazala je Đukić Dejanović novinarima, nakon što je potpisala odluku o raspisivanju izbora.

Na pitanje kada se seli u zgradu Predsedništva, rekla je da će tu funkciju obavljati kao predsednik Narodne skupštine, pošto su joj poverena samo određena prava i dužnosti, a da će na Andrićevom vencu organizovati određene sastanke, kao i da će njeno radno mesto i dalje biti u parlamentu.

Kazala je i da je s Borisom Tadićem razgovarala i pre nego što je on javnosti saopštio da će podneti ostavku.

Slavica Đukić Dejanović će kao v.d. predsednika Republike predstavljati Srbiju u zemlji i inostranstvu, primati opozivna i akreditativna pisma ambasadora, predložiti Skupštini kandidata za novog predsednika vlade, a moći će i da obavlja nadležnosti iz oblasti odbrane zemlje i da komanduje Vojskom Srbije.

Predsednik Skupštine koji zamenjuje predsednika Republike dužan je da raspusti parlament u svim slučajevima u kojima je to ustavna dužnost predsednika, kao i da svaki izglasani zakon proglasi ukazom.

Među predsedničkim ovlašćenjima predviđenim Ustavom, a koje vršilac dužnosti nema, jesu: predlaganje Narodnoj skupštini nosioca funkcija u skladu sa Ustavom i zakonom, postavljenje i opozivanje ambasadora Republike Srbije, neće moći ni da daje pomilovanja i odlikovanja, kao ni da unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Kandidature za predsedničke izbore mogu da se podnesu Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 15. aprila, a pet dana kasnije biće objavljena zbirna izborna lista, na kojoj će kandidati biti poređani po redosledu dobijenom ždrebom. Kandidata za predsednika Republike mogu da predlože registrovana stranka, koalicija i grupa građana koji prikupe najmanje 10.000 sudski overenih potpisa birača. Redni broj na glasačkom listiću utvrđuje se žrebom, u prisustvu predstavnika predlagača kandidata.

O novcu naknadno

Vlada Srbije odrediće koliko će novca biti izdvojeno za vanredne predsedničke izbore nakon što RIK bude zatražila sredstva potrebna za njihovo sprovođenje. „Pretpostavljam da će sprovođenje izbora biti finansirano iz budžetske rezerve. Radi se o vanrednim izborima, odnosno izbori nisu redovni i predviđeni budžetom. Ali, RIK najpre treba da zatraži novčana sredstva“, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari