Milanski Inter postao je u subotu prvak sveta pošto je u finalu FIFA Svetskog klupskog prvenstva savladao šampiona Afrike Mazembe rezultatom 3:0. Ovo je najveći uspeh „nero-azura“ otkad je na klupu prošlogodišnjeg pobednika Lige Šampiona došao španski stručnjak Rafael Benitez, koji je u junu zamenio sadašnjeg trenera Reala iz Madrida Žozea Murinja. Iako se u medijima dosta spekulisalo da je Benitezu došao kraj u Interu zbog loših rezultata u Seriji A i Ligi šampiona, ova titula produžila mu je karijeru u klubu aktuelnog šampiona Italije.


Rafael Benitez rođen je 16. aprila 1960. u Madridu, oženjen je i ima dvoje dece. Sa 12 godina počeo je da trenira na akademiji Reala iz Madrida, a nakon toga se bavio fudbalom u klubovima nižerazrednih liga. Sa 25 godina imao je velikih problema sa povredama zbog čega je prekinuo igračku karijeru. Već sledeće godine postao je trener rezervnog tima za mlađe od 19 godina u Realu. Nakon toga bez većeg uspeha trenirao je Viljadolid i Osasunu. Sa Ekstramadurom je imao malo veći uspeh i uspeo je da ih vrati u prvu ligu, ali je klub sledeće sezone opet ispao i Benitez je napustio tim. Nakon kraće pauze trenirao je Tenerife, a 2001. preuzeo je Valensiju i postao njihov najtrofejniji trener iako se na klupi kluba sa Mestaje zadržao samo tri godine. Već u prvoj sezoni uspeo je da dovede Valensiju do prve titule španskog prvaka nakon 31 godine. Sledeće godine imali su dosta manje uspeha, ali 2004. Valensija je obezbedila titulu tri kola pre kraja i osvojila UEFA kup. Kako se nije slagao sa sportskim direktorom napušta klub i odlazi u Liverpul. Zbog povreda ključnih igrača „crveni“ su bili tek peti u Premijer ligi, ali su zato uspeli da osvoje Ligu šampiona savladavši Milan nakon penala, u jednom od najdramatičnijih finala u istoriji najvećeg klupskog takmičenja.

Benitez je sa Liverpulom osvojio i Ligu Evrope, FA kup i Komjuniti šild. Od 2006. nije imao uspeha u engleskom klubu i u junu 2010. preuzima Inter. Dvadeset prvog avgusta osvojio je svoj prvi trofej sa Interom, italijanski Super kup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari