Crkvenim zvonima, litijom i prvom molitvom pred zatvorenim vratima Hrama svetog Save na Vračaru u ponoć počela proslava Uskrsa – najvećeg hrišćanskog praznika.Patrijarh srpski Irinej služio je vaskršnju ponoćnu liturgiju u Hramu svetog Save, a liturgiji pored velikog broja vernika, priustutvuju premijer Ivica Dačić, savetnik predsednika Republike Oliver Antić, princeza Jelisave

Crkvenim zvonima, litijom i prvom molitvom pred zatvorenim vratima Hrama svetog Save na Vračaru u ponoć počela proslava Uskrsa – najvećeg hrišćanskog praznika.

Patrijarh srpski Irinej služio je vaskršnju ponoćnu liturgiju u Hramu svetog Save, a liturgiji pored velikog broja vernika, priustutvuju premijer Ivica Dačić, savetnik predsednika Republike Oliver Antić, princeza Jelisaveta Karađorđević, kao i predstavnici verskih zajednica.

Pre početka liturgije obavljena je večeranja služba na Veliku subotu a pre dolaska u Hram svetog Save litija je obišla tri kruga oko osvetljenog hrama što je, na simboličan način, označilo prelazak Isusa Hrista iz tame u svetlo i pobedu života nad smrću.

Proslava Vaskrsa koja je počela ponoćnim bogosluženjima u svim pravoslavnim crkvama, biće nastavljena svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog sveta.

Prva molitva služi se pred zatvorenim vratima hramova koja se otvaraju tačno u ponoć kada se prvi put posle Dana žalosti, Velikog petka i Velike subote, u znak radosti Vaskresenja oglašavaju prva zvona.

Vaskršnjim obredima prethodilo je unošenje plaštanice sa Hristovog groba, koja je na Veliki petak izneta pred oltar i koju vernici celivaju u dane najveće hrisćanske žalosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari