Jovica Aranđelović, dobitnik najvišeg priznanja rodnog grada, koji je u dva mandata bio predsednik Opštine Bojnik, tužio je lokalnu samoupravu zbog toga što je ostao bez bilo kakvog posla.


– Za mene nema mesta u organima SO Bojnik. Tako su ocenili u lokalnoj samoupravi donedavni vlastodršci – kaže Jovica Aranđelović, diplomirani pravnik, dugogodišnji sudija za prekršaje i sekretar bojničke opštine.

Aranđelovićsmatra da je legitimno pravo svakog rukovodstva da bira kadrove koji će obavljati važne poslove, ali je nedopustivo da se u sredini koja nema stručnjake, proganjaju ljudi koji su svoju životnu i radnu energiju posvetili zavičaju.

– U pitanju je politička osveta ostrašćenih ljudi. Zato sam tužio Skupštinu opštine Opštinskom sudu u Lebanu, nadležnom za našu sredinu, a takođe sam protiv jednog broja funkcionera podneo krivične prijave zbog zloupotrebe položaja – veli Aranđelović.

Jovica Aranđelović, do poslednjih lokalnih izbora predsednik Opštine Bojnik, koji je, kako zakon nalaže, šest meseci primao nadoknadu koja mu pripada, smatra da se zdravom logikom teško može objasniti da za njega, diplomiranog pravnika sa višegodišnjim iskustvom u lokalnoj samoupravi i na poslovima sudije za prekršaje, ne može da se pronađe nijedan činovnički posao.

– Nekoliko dana pojedinci iz smenjenog opštinskog rukovodstva tvrdili su da za mene nema mesta u organima lokalnne samouprave, iako se zna da nedostaju visokostručni kadrovi – veli Aranđelović.

Aranđelovićne krije da je u Bojniku, gradiću u kome namerava da privede kraju radnu biografiju, imao nemali broj političkih i drugih neistomišljenika, ali da nikada nije proganjao stručnjake, kako pojedini ostrašćeni funkcioneri žele da predstave.

– Dok sam bio predsednik Opštine, saradnja sa nadležnim organima u Beogradu bila je više nego dobra. Ostvarili smo mnoge planove, ali je ostalo još mnogo problema, što nije karakteristika samo naše nerazvijene sredine, nego i drugih krajeva čiji je budžet skroman – dodaje Aranđelović.

U Bojniku je, inače, minulog vikenda izabrano novo opštinsko rukovodstvo. Aranđelovićočekuje da će ono imati mnogo više sluha za probleme ovoga kraja i da će se naći kompromisno rešenje, a to znači da će biti angažovan u organima lokalne samouprave ili u drugim kolektivima koji su korisnici budžetskih sredstava.

– Nama su potrebni stručnjaci i zato je dobro što dolaze iz drugih sredina, ali nijednog trenutka ne smemo da zapostavimo ljude koji su ponikli u ovom kraju i kvalifikovani su da obavljaju određene poslove u organu lokalne samouprave i institucijama koja su budžetski korisnici – veli Aranđelović.

Po oceni nekadašnjeg predsednika Opštine Jovice Aranđelovića, minulih godina i decenija, uz pomoćRepublike, mnogo je urađeno, ali to nije bilo dovoljno. Pominje kao dobar primer Fabriku vode, jer je vodosnabdevanje decenijama zadavalo goleme muke, a sada je to prošlost.

– Bojnički Skadar na Bojani je Dom kulture, koji se gradi gotovo dvadeset godina. Naš kraj, na primer, nema bioskopsku salu. Ne bismo voleli da se tako nešto dogodi sa sportskom halom, a gradimo i crkvu – podseća Aranđelović. Bojnik je, što ovde ističu kao jednu od značajnih, prvorazrednih informacija, dobio lepo uređen ugostiteljski objekat, pa gosti koji pristignu u ovo naći će mesto imaju gde da predahnu. Po tome, vele u šali, Bojnik liči na velike opštinske centre.

Novo rukovodstvo

Nebojša Nenadović(DS) novi je predsednik Opštine, dok je zamenik Nebojša Radonjić(Grupa građana). Novi predsednik Skupštine opštine je Ivan Stojanović(Grupa građana), a njegov zamenik Dragiša Dimitrijević(G17plus). Novu opštinsku većinu čini šest odbornika DS – G17plus, šest Grupe građana Pokret za Bojnik, tri Srpske napredne stranke i jedan Nove Srbije. Pre smene donedavnog rukovodstva, većinu su imali Alijansa demokrata, Srpska radikalna stranka, DSS i Nova Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari