Prva od tri najavljene političke debate predstavnika izbornih lista koje učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, održana preksinoć na Javnom servisu RTS, protekla je iznenađujuće mirno, bez „vatre“ među učesnicima, „prebacivanja“, „prepucavanja“, dinamike i uz striktno poštovanje pravila koja su propisali organizatori.



ožda se očekivalo više ako se zna kako izgledaju debate u nekim drugim zemljama, poput SAD i Velike Britanije. Na primer, u isto vreme je u Londonu održana rasprava tri kandidata za gradonačelnika, koja je odisala političkim šarmom, jačom raspravom, ali i prozivkama. Srpska debata je, s druge strane, počela u tišini, a završila se pozdravima, rukovanjem i druženjem na „lakom“ osveženju posle emisije.


U ovalnom studiju RTS, dovoljno prostranom da stanu četiri kamere, sa panoom na kome je pisalo „Reč na reč“, bilo je postavljeno sedam govornica za isto toliko učesnika, koji su od organizatora dobili blok za pisanje, hemijsku olovku i vodu. Učesnici – Bojan Đurić (Preokret), Marko Đurić (SNS), Zoran Stanković (URS), Milica Radović (DSS), Aleksandar Martinović (SRS), Slobodan Homen (DS) i Milan Krkobabić (SPS-PUPS-JS), bili su prilično tihi pred početak emisije, niko ni sa kim nije pričao, čak ni tokom debate. Vrlo retko su se pogledom obraćali jedni drugima, uglavnom su svi gledali u moderatora Zorana Stanojevića.

Među šestoricom muškaraca, odevenih u tamne kombinacije poslovnih sakoa i pantalona, a svi sem Martinovića bili su u belim košuljama i kravatama različitih boja, izdvajala se Milica Radović s velikom svetlocrvenom maramom oko vrata. Mirno su dočekali početak debate, koja je kasnila petnaestak minuta zbog serije „Selo gori, a baba se češlja“.

Stanković, jedini sa zakopčanim sakoom, sve vreme je zapisivao štošta u blokčić, dok je Homen, verovatno u iščekivanju početka, „igrao“ prstima po govornici. Čini se da je Martinović bio opušteniji od ostalih. Sve u svemu, izgledalo je kao psihološki rat.

Na tri teme – odnos partija i države, borba protiv korupcije i zdravstvo, učesnici su imali ukupno po deset minuta za svoja izlaganja. Svi su to poštovali, nije bilo većih „probijanja termina“. Možda je gledaocima i prisutnima zbog toga ipak bilo malo dosadno.

Očekivano, predstavnik radikala je koristio svaku priliku da „opljune“ lidera SNS Tomislava Nikolića, a najviše kritika je bilo na račun Zorana Stankovića, što zbog stanja u zdravstvu, što zbog njegovog šefa Mlađana Dinkića. Aktuelni ministar zdravlja ipak se dobro snašao, „bacajući“ razne cifre i statistiku protivnicima, dok je najstaloženije govore imao Krkobabić. Homen je bio tih, Marko Đurić „nepokretan“, a Radovićeva oštra i konkretna. Čini se da je Bojanu Đuriću najbolje „legla“ debata, jer je bio staložen i odlučan.

Na kraju, svi su se pozdravili i otišli na koktel. Novinarima i nije bilo tako lako, jer su bili smešteni na galeriji, s koje je iz nekih pozicija bilo teško čuti, pa čak i videti neke sagovornike. Otežavajuća okolnost je bila i promaja. Međutim, na osveženju posle debate učesnici, organizatori i mediji su mogli da proćaskaju uz napitke i sendviče, što je ceo događaj „osvežilo“ na pravi način.

Sledeća debata zakazana je za 26. april, kada će učesnici diskutovati o ekonomiji, nezaposlenosti i javnom dugu Srbije. Organizatori ovog „iventa“ su RTS i CeSID uz podršku NDI i Misije OEBS.

Moderator na nivou

Moderator Zoran Stanojević, obučen u sivu kombinaciju, sa lila maramicom koja je virila iz džepa sakoa, vrlo odlučno je obavio svoj zadatak. Čak je, za svaki slučaj, kao dodatnu štopericu na govornicu postavio i svoj mobilni telefon. Nije imao razloga da opominje učesnike, i nakon emisije vidno je bio zadovoljan ishodom.

ANKETA: ŠTA MISLITE O PRVOJ „REČ NA REČ“

Cvijetin Milivojević, direktor PR agencije „Pragma“

Sa stanovišta nekog ko se bavio i medijima, moram da kažem da je forma emisije „Reč na reč“ bila dobra, jer su učesnici imali podjednake mogućnosti, odnosno bili su ravnopravni. S druge strane, mislim da to nije atraktivna i primamljiva forma za gledaoce. Smatram da bi trebalo bi da bude dinamičnije u studiju, nešto poput talk show-a, u kome bi učesnici imali pravo na replike, i gde bi prekidali jedni druge. Nisam zapamtio ko je šta rekao od učesnika te debate, već sam više zapamtio njihov vizuelni izgled i neverbalnu komunikaciju.

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka

Moram da naglasim da ovo nije prva politička debata, već se može reći da je prva u ovoj izbornoj kampanji. Pred ranije izbore, na primer, 2004. i 2008. to je bila česta pojava, i to u organizaciji civilnog društva. Naravno, ta ponuda civilnog sektora pokazala je veoma dobre rezultate. Što se tiče debate na RTS, mislim da je vidno bila izražena politička retorika, kao i kapitalizovanje dobiti kandidata izbornih lista koji su bili učesnici. S druge strane, za građane je dobro to što su oni ipak predstavili programe svojih stranaka i koalicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari