Predstavnice desetak političkih stranaka i koalicija pozvale su juče žene u Vojvodini i Srbiji da izađu na predstojeće parlamentarne izbore. Kandidatkinje za poslanice ocenile su na okruglom stolu u Novosadskoj novinarskoj školi, da su žene u Srbiji i danas diskriminisane i da ih ima izuzetno malo na mestima odlučivanja.

Predstavnice desetak političkih stranaka i koalicija pozvale su juče žene u Vojvodini i Srbiji da izađu na predstojeće parlamentarne izbore. Kandidatkinje za poslanice ocenile su na okruglom stolu u Novosadskoj novinarskoj školi, da su žene u Srbiji i danas diskriminisane i da ih ima izuzetno malo na mestima odlučivanja. Zaaključak skupa je da je nedopustivo to što su žene daleko manje zastupljene u parlamentu, iako ih ima više u ukupnom stanovništvu Srbije.
Kandidatkinje za poslanice su ocenile da su političke partije u Srbiji još nedovoljno demokratične i navele da obaveza da se na izbornim listama stranaka i koalicija nađe 30 odsto žena, ne znači i da će se 30 odsto žena naći u Skupštini Srbije. Učesnice okruglog stola podsetile su da je slična obaveza važila i na prošlim izborima, ali da su se na kraju u parlamentu našle samo 23 žene, od ukupno 250 poslanika, što je manje od 10 odsto.
Učesnice okrruglog stola založile su se i za što hitnije donošenje zakona o ravnopravnosti polova i za izgradnju institucija koje će se baviti problematikom ravnopravnosti polova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari