Krajem prošle nedelje u Beču je posle kraće bolesti preminuo Vojislav Vojo Vujović, bivši diplomata, izdavač, publicista, novinar i dopisnik Danasa iz Austrije.


Biografija Voja Vujovića predstavlja pravi mozaik zbivanja i realnosti u bivšoj Jugoslaviji. Rođen je 1929. u Baru, a mladost je proveo u Hvaru, Omišu, Skoplju i Nišu. Posle oslobođenja, u Beogradu završava Pravni fakultet i zapošljava se u Ministarstvu spoljnih poslova, ali diplomatsku karijeru napušta zbog braka sa stranom državljankom. Radio je potom kao rukovodilac u više različitih preduzeća u SFRJ, između ostalih u JAT-u, Književnim novinama i na Beogradskom sajmu, gde je tokom osamdesetih bio direktor Sajma knjiga sve do pred raspad države, kada je otišao u penziju. Bio je izdavač i urednik brojnih knjiga i urednik Likovne redakcije za Srbiju Enciklopedije Jugoslavije.

Zajedno sa suprugom Marlis, napisao je veoma zapaženu i bogato ilustrovanu knjigu u dva toma (na nemačkom) Limes – od Severnog do Crnog mora, koja će uskoro u Austriji doživeti drugo izdanje. Autorka svih fotografija o rimskom Limesu na ogromnom prostoru od ušća Rajne do Dunavske delte je Marlis Vujović.

Vojislav Vujović je bio saradnik Danasa iz Austrije od osnivanja lista 1997.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari