Programeri od malih nogu 1

Okruženi smo tehnologijom i živimo u svetu gde se sve posmatra kroz njenu prizmu.

Danas mnoge knjige možete pronaći u onlajn izdanjima, račune možete plaćati putem interneta, novinara može zameniti softver, a snalaženje na kompjuterima i u bazičnim programima postala je osnova za svaki konkurs za posao.

Uz razvoj tehnologije i uz njenu pristupačnost, danas mlađe generacije imaju mogućnost samostalnog učenja elementarnih stvari, ali i onih kompleksnijih poput programiranja. Obrazovanje je i dalje neizostavno, ali danas ono se seli i na internet platformu.

Iako nije lako, moguće je samostalno naučiti osnove programiranja i one ozbiljnije programske jezike uz dobre onlajn kurseve koji su vrlo često i besplatni. Ukoliko pak spadate u onaj tip ljudi kojima je lakše da gradivo savladaju u grupi i koji su više za klasično školsko obrazovanje, postoji i mnoštvo škola i kurseva koji nude obrazovanje iz oblasti programiranja.

U centru za kreativno razmišljanje – Kliker – deca već sa pet godina mogu da krenu na kurseve programiranja, normalno prilagođenim njihovom uzrastu.

„Polaznici uče da programiraju igrice, animacije, mobilne aplikacije, veb-sajtove i robote. Radeći na konkretnim projektima, osim što uče osnove programiranja, deca takođe razvijaju logiku, algoritamski način razmišljanja, analitiku i druge korisne veštine“, ističu iz ovog centra. Do sada je njihove kurseve pohađalo više od 1.200 polaznika u osam gradova u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a trenutno ih je oko 250 na kursevima koji su u toku. U ovom centru otvorene su prijave za zimski kurs u trajanju od 1. do 11. februara, a sve dodatne informacije možete pronaći na njihovom sajtu.

Decu nije teško zainteresovati za programiranje, naglašavaju u StarIT centru. „Najmlađi su po prirodi radoznali i generalno vole da provode vreme za računarima, pa ih nije teško navesti da kroz ono što smatraju zabavom i nešto nauče. Ukoliko vole da igraju igrice, verovatno će ih zanimati i da saznaju kako bi mogli da naprave svoju. Ulaskom u svet programiranja oni već postojeća interesovanja prevode u nešto konstruktivno“, ističu nadležni u ovom centru.

Na pitanje da li bi mogli da izdvoje koji je to osnovni programski jezik koji polaznici treba prvo da nauče, nisu mogli da ponude konkretan odgovor, jer takav i ne postoji.

„Vrlo je nezahvalno donositi ovakve procene jer ne postoje metrike po kojima se sa sigurnošću utvrđuje koji jezik je najbolji po bilo kom osnovu. Ono što možemo da zaključimo iz našeg iskustva jeste da se Scratch programski jezik pokazao kao najzanimljiviji deci, da kroz njega najbolje razumeju principe programiranja i da im približava problemsko rešavanje zadatka“, zaključuju iz StarIT-a. Kursevi u ovom centru otpočeće u martu.

Pored kurseva, postoje i škole koje nude četvorogodišnje znanje iz oblasti programiranja. Jedna takva je EduTech škola za decu od devet do 15 godina. Nakon završene škole, učenici stiču znanja i veštine potrebne za kreiranje dinamičkih veb i desktop aplikacija i baza podataka, koristeći neke od popularnih tehnologija (Java, HTML, CSS, Javascript, SQL). Takođe, spremni su na dalje samostalno ili stručno osposobljavanje u nekim od visokoškolskih ustanova, naglašavaju iz škole.

Načina za savladavanje osnova programiranja je više, a starosna granica ne postoji. Važno je samo prepoznati interesovanje i odabrati najbolji način za njegovo oblikovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari