Profesori Požarevačke gimnazije nastavili su generalni štrajk zbog protivljenja da im direktor bude Andriana Milić, nastavnik u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“. Nastava je potpuno obustavljena, pa đaci i ne dolaze u školu.

– Lokalna samouprava preko svojih predstavnika i ucenjenih ili podmićenih roditelja kojima je Veće roditelja Požarevačke gimnazije uskratilo poverenje, izglasalo je na sednici Školskog odbora politički podobnog kandidata, i pored činjenice da je kandidat iz škole, profesorka Danijela Žukovski, dobila 57 od 60 glasova Nastavničkog veća – rekli su profesori na konferenciji za novinare.

Oni tvrde da je konkurs za izbor direktora nezakonit, jer je raspisan sa jednomesečnim zakašnjenjem. Zahtevaju da se on poništi i da članovi Školskog odbora snose zakonske posledice.

Predsednica štrajkačkog odbora Nataša Berić rekla je da su profesori Požarevačke gimnazije izloženi raznim pritiscima još od prošle godine, kada je razrešen direktor Zoran Gligorijević i dodala da će se profesori i narednih dana okupljati od osam do 11 sati, ali da časova neće biti sve do poništenja konkursa.

– Tražimo i odgovornost predsednika školskog odbora Slobodana Jovića zbog nelegalno vođenog konkursa i načelnice školske uprave Vesne Zdravković zbog prekoračenja ovlašćenja. Za sve ovo što se dešava odgovoran je SPS jer su to sve njihovi ljudi. Njihovi motivi su borba za vlast, a ne interes škole. Hoćemo da se sastanu predstavnici gradske vlasti, ali da budu prisutni i predstavnici škole – kaže Berićeva.

Predsednik Gradske skupštine Miomir Ilić tvrdi da je prilikom izbora novog direktora sve urađeno po zakonu i da Gradski odbor SPS, čiji je on predsednik, nije uticao na izbor kandidata.

– Koliko je meni poznato, nijedan od kandidata nije član SPS. Školski odbor izabrao je kandidata koji je dobio najveći broj glasova, a takvu odluku potvrdilo je Ministarstvo prosvete. Smatram da profesori treba da prihvate ovu odluku, da novoizabranom direktoru omoguće da radi, da prekinu štrajk i da se posvete đacima jer je kraj školske godine na pragu – rekao je Ilić.

Predstavnici sindikata tvrde da do sada niko s njima nije razgovarao, a da je već dolazila Republička prosvetna inspekcija. Slobodan Jović, predsednik Školskog odbora Požarevačke gimnazije, tvrdi da je imenovanje Andriane Milić za direktora urađeno po zakonu jer je od devet članova Školskog odbora za novoizabranog direktora glasalo njih šestoro.

– Glasanje je bilo tajno, a njemu su prisustvovali i predsednik sindikata i sekretar škole. Sve drugo što se priča je laž, a novoizabrani direktor dobio je saglasnost Ministarstva prosvete i stupio je na dužnost. Štrajk je nezakonit jer Ministarstvo i zakonodavac ne poznaju potpunu obustavu rada u prosveti. Nezadovoljstvo može da postoji, ali štrajk mora da se najavi osam dana ranije i da se skrate časovi, ali da nema potpune obustave rada – objasnio je Jović.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, koji je putem plakata izlepljenih u gradu povodom dešavanja u Požarevačkoj gimnaziji upitan zašto o svemu tome ćuti, kaže da je i on sam putem plakata obavešten o dešavanju u gimnaziji i da ga do tada niko nije kontaktirao o tome, niti školski odbor, niti Odeljenje ministarstva prosvete, kao ni samo Nastavničko veće Požarevačke gimnazije.

-Smatram da profesori nisu trebali da stupe u generalni štrajk, jer Ustanove u zdravstvu, prosveti i slične treba da ispoštuju minimum procesa rada i da sve probleme treba da rešavaju putem nadležnih institucija. Demokratska stranka ni na koji način nije uticala na smenjivanju starog i izboru novog direktora, jer direktore razrešava i bira Školski odbor, u koji DS nema nijednog člana, a verifikuje ministarstvo prosvete. Šta više, u novi Školski odbor koji će se postaviti 29. maja, jer tog dana staromističe mandat. Sa svoje kvote člana školskog odbora, a koje predlaže Gradska skupština, DS je predložio nestranačku ličnost – rekao je gradonačelnik Milosavljević i dodao da se taj problem mora što pre rešiti jer ovakvo stanje šteti svima i da će se uključuti u razgovor sa štrajkačima.

Načelnica Školske uprave u Požarevcu, Vesna Zdravković, rekla je da je u Gimnaziji nezakoniti štrajk i da nju uznemirava što deca nisu u školi i što su nebezbedna.

– Od 115 obrazovno-vaspitnih ustanova ni sa jednom nemam problem, osim što Požarevačka gimnazija kaže da ima sa mnom problem. – napomenula je Zdravkovićeva.

Nezadovoljstva u Požarevačkoj gimnaziji bilo je i u oktobru, kada je odlukom ministra prosvete smenjen tadašnji direktor Zoran Gligorijević jer nije ispoštovao odluku Ministarstva o smanjenju broja odeljenja. Tada je na predlog nastavničkog veća školski odbor za v.d. direktora postavio Danijelu Žukovski.

Andriana Milić: Pali su na ispitu

Andriana Milić, novoizabrani direktor Požarevačke gimnazije koja je nekada i sama bila učenik te škole, rekla je da su je na poslu susrele neprijatnosti i da su prosvetni radnici pali na ispitu.

– Nadamo se da će se ova situacija prevazići jer je interes dece na prvom mestu. Nadam se da će se svi urazumiti i da će svi za ono za šta su plaćeni i uraditi najpoštenije. Radimo na tome da se nastava što pre organizuje. U kontaktu sam sa Ministarstvom prosvete i lokalnom samoupravom – istakla je novoizabrana direktorka.

Borba za obrazovanje

Vaša borba za društvo koje počiva na znanju, radu, poštenju i odgovornosti je borba za srpsko obrazovanje, za sve profesore!! Neuvažavanje vašeg mišljenja šalje jasnu poruku da obrazovanje nikoga ne zanima! Budite istrajni u svojim zahtevima- navodi se u saopštenju Foruma srednjih stručnih škola Beograda.

SPRV: Politiku van škole

Poštovane kolege, Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine već duže vreme pokušava da izbaci politiku iz naših škola. U ovom trenutku vi pokazujete kako se to radi i kako se bori za svoje ciljeve i prosvetu kao delatnost. Jer, niko nema pravo da vam nametne nekoga iza koga ne stoji ni jedan kolega već isključivo politička stranka -navodi se u telegramu podrške SPRV.

Dva sastanka sa gradonačelnikom

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević je inicirao sastanak sa štrajkačkim odborom profesora gimnazije u ponedeljak 10. maja. Na sastanku su gradonačelniku predočeni zahtevi štrajkačkog odbora i razlozi za stupanje u štrajk. Odmah nakon toga gradonačelnik je zakazao novi sastanak, u utorak, na kojem su pored predstavnika štrajkačkog odbora, bili prisutni i predstavnici Školskog odbora, Saveta roditelja. I pored zahteva gradonačelnika da se štrajk svede u zakonski propisane okvire, i počne sa nastavom, kako bi učenici školsku godinu priveli kraju, štrajkački odbor je, nezadovoljan ishodom sastanka, odlučio da ipak nastavi sa potpunom obustavom rada do ispunjenja njihovih zahteva. M. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari