Otporaši smatraju da je deo koalicije koja je ne vlasti (DS, SPO i G 17 +) i u Požarevcu, zajedno sa SPS-om, verovatno je procenila da bi podsećanje na ovaj događaj bilo, zapravo, bilo problematično za koalicione partnere iz SPS-a.

– Niko se nije setio da obeleži događaj kada smo Radojko Luković, Nebojša Sokolović i ja u centru grada brutalno pretučeni, zatim uhapšeni i optuženi za pokušaj ubistva mladih julovaca,koji su, u stvari, bili batinaši Marka Miloševića- rezignirano priča Momčilo Veljković.

– Goran Petrović, predsednik Okružnog odbora DS-a i Načelnik Braničevskog okruga, imao je plan da se taj dan obeleži tako što bi se odštampale majce Otpora sa natpisom: „Deset godina posle-da se ne zaboravi“. One bi se podelile članovima Demokratske omladine i akterima tih dešavanjima, koji bi u njima 9. maja 2010. godine prošetali centrom grada i na Gradskom trgu pustili jato golubova kao simbol mira i pomirenja. Taj čin bi bio opomena da se to nikad više u našem gradu ne ponovi, ali se na kraju odustalo iz „poznatih“ razloga. Valjda da se ne zamere SPS-u, koji u Skupštini ima samo sedam odbornika, a ponaša se kao da ima apsolutnu vlast u gradu. Zato sam razočaran odnosom DS-a i očiglednom kohabitacijiom sa „crvenima“, a posebno stavom SPO-a koji zbog malog parčeta vlasti zaboravlja i ono što se nikada ne sme zaboraviti.

-U znak podrške nama, koji smo na pravdi boga prvo prebijeni a zatim pohapšeni tadašnji DOS je odlučio da 9. maja organizuje u Požarevcu miting pod sloganom „Stop teroru-sloboda za žrtve“. Živadin Jotić iz lokalnog SPO-a i Žarko Pivac (sadašnji predsednik gradskog odbora DS u Požarevcu i narodni poslanik) iz DS-a bili su zaduženi ispred svojih stranaka za organizaciju mitinga. Po direktivi bračnog para sa Dedinja, iz Beograda je naređeno lokalnim vlastima da se miting zabrani. Tadašnji predsednik opštine Požarevac Dušan Antić, rekao je da se u Požarevcu mogu okupljati samo Požarevljani, a nikako horde Vuka i Danice Drašković i time praktično Požarevac proglasio zabranjenim i zatvorenim gradom – priseća se tih dana Momčilo Veljković i dodaje:

Po nekim kasnijim pričama američkih novinara i lokalnih policajaca, na krovu Robne kuće, sa koje je pucao vidik na Trg, bili su smešteni snajperisti. Među njima, tvrdili su očevici, bilo je i „Crvenih beretki“ na čelu sa Zvezdanom Jovanovićem i Legijom… Snajperisti su trebali da ubiju nekoliko mitingaša, ali i dva policajca, što bi bio povod da se uvede vanredno stanje u celoj zemlji i potom odlože septembarski izbori

Okupljenim mitingašima trebalo je da se pridruže mnogi istomišljenici iz cele Srbije, posebno iz Beograda. Ali, na autoputu, na skretanju za Požarevac, bili su sprečeni od strane policije da uđu u njega. Tako su bili zaustavljeni i lideri DOS-a na čelu sa Zoranom Đinđićem. Nasuprot okupljenih mitingaša na Trgu-stajalo je tridesetak specijalaca u majcama SPS-a. Sve je ličilo na režiranu dramu sa dalekosežnim posledicama. Srećom do sukoba i novog prolivanja krvi nije došlo…

– Tog dana bili su hapšeni i novinari, i domaći i strani, kako javnost ne bi doznala šta se u Požarevcu dešava- priča Veljković i dodaje da su novinari Danasa, Bojan Tončić, Nataša Bogović i Mile Veljković uhapšeni i sklonjeni u policijske stanice u Žabarima i Malom Crniću.

Uhapšene „žrtve, a ne napadači“

Koliki značaj su imali ti događaji svedoči i činjenica da je američka vlada reagovala povodom tih dešavanja izdavši zvanično saopštenje. Portparol Stejt dipartmenta SAD Ričard Baučer ocenio je da policija posle incidenta, koji se dogodio u Požarevcu, uhapsila „žrtve, a ne napadače“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari