Prvi HUB centar otvoren na Akademiji tehničko vaspitačkih strukovnih studija u Vranju 1Sa svečanosti otvaranja HUB centra u Vranju. Foto: Akademija Vranje

Miloš Milovančević, direktor Centra za poslovnu i inovacionu podršku, rekao je  u Vranju da će RPD HUB „postati centar za izradu prototipova, pružajući svim kompanijama koje žele brzo i precizno razviti svoje proizvode, mogućnost korišćenja 3D štampača, što će značajno pojednostaviti i ubrzati proces proizvodnje“.

Novi Centar za brzi razvoj proizvoda i prototipova (RPD HUB2), otovoren u na Akademiji tehničko vaspitačkih strukovnih studija u Vranju.

Kako je na otvaranju rečeno, HUB je namenjen studentima i srednjoškolcima, ali i predstavnicima privrede „kako bi unapredili svoja tehnička znanja i bolje odgovorili na aktuelne zahteve tržišta“.

Ideja je da ovaj segment u okviru ove obrazovne ustanove uz mogućnost korišćenja 3D štampača postane glavno mesto za obuku studenata tehničkih fakulteta, strukovnih studija, srednjoškolaca, kao i za podršku zaposlenima u malim i srednjim preduzećima u Vranju i okolini.

Ovakav centar ne postoji ni u jednoj obrazovnoj ustanovi južno od Niša, i svakako bi mogao da unapredi usavršavanje onih koji pohađaju nastavu na Akademiji tehničko vaspitačkih strukovnih studija.

„Važno je da će postojati brži put  između ideje i realizacije, omogućavajući razvoj prototipova i inovativnih rešenja u različitim industrijama“, rekao je Miloš Milovančević.

Aleksandar Pavlović, direktor projekta „Velika mala privreda“, naglasio je na otvaranju da su „jednostavna rešenja uvek najbolja“.

„Svi će imati koristi, a posebno mladi ljudi kojima trebaju osnovni moderni alati da mogu da rade i da se razvijaju“, kazao je Pavlović.

Obuka nastavnog kadra Akademije je već počela, saopšteno je nakon otvaranja.

Razvijen je i novi kurikulum za akreditaciju, koji će uključiti brzi razvoj proizvoda u nastavu na fakultetu i omogućiti transfer ovog znanja na studente.

Prvi HUB  na jugu Srbije u centralnoj opštini Pčinjskog okruga je osnovao Centar za poslovnu i inovacionu podršku, u okviru projekta „Velika mala privreda“ koji podržava USAID.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari