Šta očekuje porodicu Ramadani nakon prinudnog iseljenja? 1Foto: Danas / Jovan Milovanović

Javna izvršiteljka Vesna Marković nije imala prava da prinudno iseli porodicu Ramadani jer nije imala Zaključak o izvršenju i zato što Rešenje o izvršenju nije pravosnažno, te je i sam postupak bio neosnovan, tvrdi za Danas Miodrag Jevtić, advokat porodice koja je jutros prinudno iseljena iz svog stana u Bulevaru kralja Aleksandra, u Beogradu.

Porodica Ramadani iseljenja posle nekoliko pokušaja izvršitelja, a njihov advokat Jevtić koji je bio na licu mesta jutros rekao je reporteru Danasa:

,“Mi smo se na Rešenje o izvršenju žalili, a ono nije pravosnažno. Takođe smo podneli i zahtev o izuzeću gospođe Marković. Znate, kada zahtevate o izuzeću nekoga, onda Komora izvršitelja mora o tome da odluči, što se nije dogodilo. Dakle, gospođa Marković ne može da sprovodi ovo izvršenje“. 

Advokat porodice Ramadani: Bilo je oko 30 policajaca

Advokat porodice Ramadani izjavio je kako je zatekao ,,čitav vod policije, više od 30 policajaca“ i da je jedva uspeo da uđe u sporni stan svoga klijenta, nakon što ga je policija pretresala i preturala mu po torbi, iako je on službeno lice u ovom postupku.

Iseljenje porodice Ramadani
Foto FoNet Marko Dragoslavić

On je naveo i da će se i dalje boriti da dokaže da porodica ima pravo na bar polovinu stana iz kog su izbačeni.

„Ona je jutros, uz pomoć bravara, obila našu bravu i uz asistenciju pripadnika policije ušla unutra“, istakla je Sevdija Ramadani, objašnjavajući kako je izvršiteljka ušla u stan.

Podsećamo, porodica učestvuje u parničnom postupku pred Višim sudom u Beogradu u kojem će se odrediti pravo vlasništva nad spornom nepokretnošću.

Na pitanje Danasa kakva prava sada ima porodica Ramadani i šta im je činiti dalje, pravnica i aktivistkinja Združene akcije ,,Krov nad glavom“ Ana Krstić odgovorila je kako faktički i nemaju prava.

,,Oni će, naravno, nastaviti da se bore za svoja prava na sudu, ali to suđenje je danas obesmislila izvršiteljka Marković time što je izbacila porodicu iz jedinog doma. Kada jednog dana sud bude odlučio o pravima porodice Ramadani, stan već može biti prodat i ta sudska odluka neće značiti ništa“, objasnila je Krstić.

Prema rečima aktivistkinje Zakon o izvršenju i obezbeđenju propisuje da javni izvršitelj mora da odgovara za zakonitost postupka i da štiti prava svih učesnika u postupku – i poverioca i dužnika i trećih lica.

„Međutim, izvršitelj u stvarnosti radi za poverioca i na štetu dužnika, motivisan je zaradom koju dobija nakon uspešno sprovedenog izvršenja, što ovaj slučaj, kao i brojni drugi, jasno ilustruje“, podvukla je Krstić za Danas.

Porodica Ramadani imala ograničen broj pravnih mogućnosti

Advokatica Ivana Tomić objašnjava kako je porodica Ramadani u ovom slučaju imala ograničen broj pravnih lekova u vidu Žalbe na Rešenje o izvršenju i Zahteva za otklon nepravilnosti, koji se podnose samom izvršitelju.

Napominje i da postoji mogućnost traženja privremene mere od Evropskog suda za ljudska prava, budući da domaći zakon ne dozvoljava privremene mere u izvršnom postupku.

,,Izvršiteljka je u ovom slučaju mogla da odloži izvršenje do okončanja parničnog postupka, čime bi se izbeglo da obe strane pretrpe nenadoknadivu štetu. Međutim, ne samo da to nije uradila, već je došla nenajavljeno, čime je onemogućila porodicu da zatraži privremenu meru od Evropskog suda za ljudska prava“, precizirala je Tomović. 

Autor je polaznik Danasove škole novinarstva.

Projekat „Danasova škola novinarstva“ je sufinasiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Šta očekuje porodicu Ramadani nakon prinudnog iseljenja? 2

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari