Dani srpske medicinske dijaspore na kojima će učestvovati više od 2.700 lekara iz naše zemlje i iz inostranstva, počinje danas u Vrnjačkoj banji i trajaće do subote 15. oktobra. Za tri dana trajanja skupa stručnjaci srpskog porekla iz inostranstva razmeniće iskustva i najnovija saznanja medicinske struke i nauke.


Srđan Srećković, ministar vera i dijaspore, istakao je da oko 10.000 lekara poreklom iz Srbije radi i živi u zemljama širom sveta.

– Konferencija će biti mesto gde će stručnjaci umrežiti iskustva, a ovakva okupljanja mogu doprineti reformi zdravstvenog sistema Srbije. Ministarstvo vera i dijaspore sarađuje sa mnogobrojnim institucijama u inostranstvu i u planu nam je da pored lekara okupimo i advokate, inženjere, IT stručnjake iz inostranstva, koji će kolegama u Srbiji preneti svoje znanje, naglasio je Srećković.

Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije, objasnila je da će tokom trajanja Dana medicinske dijaspore biti održano i nekoliko stručnih sastanaka u pet gradova Srbije. Prema njenim rečima, stručni skupovi će za lekare biti besplatni.

– Na skupovima će biti reči o unapređenju rada hitne pomoći, rekonstruktivnoj hirurgiji, lečenju plućnih bolesti, kao i o aktuelnostima u oftalmologiji, ukazala je Radosavljevićeva.

Ona je dodala da će danas u Vrnjačkoj banji biti organizovan i dobrotvorni bal „Lekari za decu Srbije“, a sav novac prikupljen na ovom skupu namenjen je za kupovinu inkubatora Institutu za neonatologiju za prevremeno rođeno decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari