Posle tri meseca političkog meteža, nesnalaženja i nemoći stranačkih rukovodstava, sporih i zamućeni signala iz partijskih centrala DS, SNS i SDP, prijepoljski lokalni parlamentarci koji čine skupštinsku većinu uspeli su u prošlu nedelju, na Sretenje, da uskoče u poslednji vagon voza koji ih je pod okriljem noći odveo podalje od stajališta još jedne prinudne uprave i novih izbora.

Dvadeset četiri časa pre isteka zakonskog roka, a posle tri dana debate i jedne cele noći u kojoj su lekari službe hitne pomoći dolazili da jednom odborniku ukažu medicinsku pomoć zbog visokog krvnog pritiska, skupštinska većina Sandžačke demokratske partije, Srpske napredne stranke i koalicije Zajedno za bolje Prijepolje (DS, SPS, G17 plus, SPO), izabrala je čelne ljude u opštini i članove Opštinskog veća. Tako je, gotovo minut do dvanaest, konstituisana lokalna vlast u Prijepolju.

Za predsednika opštine izabran je Dragoljub Zindović, kandidat SNS. Njegov izbor, koji za sada predstavlja jedini primer u Srbiji da se na čelu opštine nalazi politički predstavnik „naprednjaka“, omogućili su, pored deset sopstvenih i glasovi odbornika Ljajićeve SDP, demokrata i socijalista. Za zamenika predsednika opštine izabran je Dobro Lazarević, čelnik opštinskog odbora demokrata, a za članove Opštinskog veća Mersid Mekić, Mirsad Balija i Osman Ćatić iz SDP, Todor Bogdanović iz SNS i Sretko Radulović, kandidat SPS. Oni su izabrani sa 34 glasa vladajuće skupštinske većine od ukupno 61 odbornika, koliko ih ima u lokalnom parlamentu. Iako prisutni u skupštinskoj sali dok se glasalo, činu izbora nije se odazvao ni jedan odbornik iz redova opozicije. Na ovaj način, uz skorašnji izbor Ćamila Hadžalića (SDP) za predsednika SO, po drugi put je potvrđena ranije ozvaničena koaliciona vlast između stranaka kojim rukovode Tadić, Dačić, Nikolić i Ljajić.

Sa skupštinske govornice tokom maratonske rasprave meta kritike opozicionih odbornika, posebno iz Demokratske partije Sandžaka i Bošnjačke liste za evropski Sandžak, u obraćanju svojim kolegama, ali i građanima Prijepolja posredstvom dve lokalne televizije koje su prenosile zasedanje, bila je SDP i njen lider Rasim Ljajić. „Od pet najznačajnijih funkcija: predsednika skupštine, njegovog zamenika, sekretara, predsednika opštine i zamenika, samo jedna pripada Bošnjacima. Ako SDP ima najviše odbornika u skupštini, a ima, i svojom voljom prepušta vlast naprednjacima i demokratama u koaliciji sa socijalistima, to narod i birači treba da znaju. Prijepolje je uzeto za poligon i eksperiment budućih političkih dešavanja. Međutim, kod eksperimenta ne zna se rezultat i ono što će se dobiti. Naši građani u ovome su zamorčići“, rekao je tokom rasprave Ibro Bajo Fazlić, predsednik odborničke grupe Bošnjačke liste za evropski Sandžak.

– SDP kao pobednik u izbornom takmičenju ima pravo na prvo mesto i na mesto predsednika opštine, ali Rasim Ljajić to mesto poklanja Nikoliću. To je izdaja Bošnjaka i prodaja. On je ovde u Prijepolju zavadio Bošnjake tako da polovina od njih ne govore jedni s drugima, smatra Bahrija Beganović Lutka iz DPS-a. „Jao nama, ako vi hoćete ovde da preslikate vladu iz Beograda. Ne mogu da poverujem da su se socijalisti pomirili sa žutima“, istakao je tokom trećeg dana rasprave Dragan Svičević iz DSS i pitao naprednjake šta će sa njima. „Imali ste autentičan, istina pogrešan put. Nije jasno šta vas kao desnicu povezuje sa levičarima i demokratama. SNS je u Prijepolju zamorče i pokusni kunić DS, a u svemu ovome SDP je gradsko zelenilo“, dodao je.

 

Bez kvoruma o bosanskom

Za utorak, 17. februar najavljeni peti nastavak konstitutivne sednice Skupštine opštine o jedinom pitanju koje je, ranije prihvaćenim dnevnim redom, ostalo nerazmotreno – predlog izmene Statuta kojom bi se omogućilo uvođenje, pored srpskog i bosanskog jezika u službenu upotrebu i latiničnog pisma, odložen je zbog nedostatka kvoruma. U zakazano vreme u skupštinskoj sali je bilo manje od potrebnog broja odbornika zbog čega je predsedniku opštine Ćamilu Hadžaliću ostalo samo da konstatuje da se nisu stekli zakonski uslovi za održavanje sednice i da novo zasedanje zakaže za dva dana kasnije. Istovremeno, u holu ispred skupštinske sale nalazili su se odbornici opozicije, ali koji nisu želeli da svojim prisustvom obezbede skupštinski kvorum. Pitanje službene upotrebe bosanskog jezika i latiničnog pisma, koje je prva pokrenula SDA Sandžaka, prisutno je u skupštinskim klupama u Prijepolju još od vremena kada su na vlasti bili socijalisti i julovci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari