Svečana akademija povodom obeležavanja šest decenija rada Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu održana je u svečanoj sali zgrade Fakulteta, a na taj način je započeo program obeležavanja velikog jubileja ove značajne naučne ustanove, koji će trajati do kraja sedmice.

Na Filozofskom fakultetu je otvoren i Osmi međunarodni interdisciplinarni simpozijum „Susret kultura“.

Filozofski fakultet u Novom Sadu je osnovan 1954. godine, neposredno nakon prvoosnovanog – Poljoprivrednog , da bi sam Univerzitet u Novom Sadu bio formiran pola godine kasnije. Od prvobitnih šest studijskih programa, Fakultet se postepeno razvijao do današnjih 17 odseka sa 45 akreditovanih programa, na šta je, u referatu o proteklih šest decenija, kao i o tekućoj godini, ukazala je dekanka Filozofskog fakulteta prof. dr Ivana Živančević Sekeruš.

– Do danas je na ovom fakultetu diplomiralo više od 10.000 studenata, uz 300 magistara i 400 odbranjenih doktorskih disertacija, dok je Biblioteka Filozofskog fakulteta najveća univerzitetska biblioteka u našoj zemlji, sa više od 600.000 knjiga od kojih su neke veoma raritetne. Danas se u našoj ustanovi uspešno sprovodi program mobilnosti, dok Centar za strane jezike odnedavno nudi mogućnost učenja i persijskog i turskog jezika. Ove godine otvorili smo i Kineski kulturni centar.

Filozofski fakultet je za proteklih 60 godina širio znanje i napredovao na svim poljima, utemeljen u dobroj univerzitetskoj tradiciji, i uvek ostao otvoren za nove sadržaje, naglasila je u pozdravnom govoru i predsednica Saveta Filozofskog fakulteta, prof. dr Jasmina Grković Mejdžor, dopisni član SANU. Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, Vladimir Pavlov je, uz čestitke na jubileju, istakao kako čovečanstvo u kriznim trenucima poseže za humanističkim naukama koje ga vode napred, sa svešću da nešto treba da se menja, a da to uobičajeno kreće sa univerziteta. Rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Miroslav Vesković, istakao je Poljoprivredni i Filozofski fakultet u Novom Sadu kao stubove različitosti na kojima „kao najstarijima, leži odgovornost za razvoj Univerziteta“.

Na svečanoj akademiji su podeljene diplome i zahvalnice najboljim studentima i pojedincima i ustanovama koje su doprinele razvoju fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari