Predstojeći dvomeč 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona između Partizana i makedonske Škendije uspeo je da uradi nemoguće i da po navijačkim stavovima ujedini „jug“ i „sever“.

Simpatizeri crno-bele i crveno-bele boje do sada su samo u nekoliko puta bili jedinstveni na tribinama na mečevima reprezentacije, dok je van stadiona solidarnost došla do izražaja u više navrata kada je u pitanju zajednički „neprijatelj“. „Grobare“ i „delije“ u prošlosti su uglavnom ujedinjavali politički mitinzi, otpor prema državi i prema njihovom mišljenju nepovoljnim zakonima, dok to nije pošlo za rukom čak ni na utakmicama protiv zagrebačkog Dinama i splitskog Hajduka. Dosadašnja solidarnost se ogledala u transparentima podrške nastradalom momku u ambasadi SAD za vreme demonstracija protiv proglašenja nezavisnosti Kosova, a od nedavno se zajedno ispisuju i grafiti „Pravda za Uroša“ (Crvena zvezda) i „Borba za pravdu“ (Partizan).

Sada je po prvi put zajednički „neprijatelj“ pro albanski klub koji je kao prvak Makedonije izašao u Evropu i našao se kao prva prepreka „parnom valjku“ na putu da ponovi prošlogodišnji plasman u najelitnije evropsko fudbalsko takmičenje. Već prvog dana otkako je Partizan saznao ime protivnika na internet portalima se pojavio veliki broj poruka podrške deklarisanih zvezdaša svojim ljutim rivalima, a bodrenje ide dotle da neki od njih najavljuju i odlazak u Skoplje. Međutim, ljubitelji fudbala ostaće uskraćeni za saznanje da li bi „delije“ i na tribinama unapred podržale „grobare“ budući da do okršaja srpskog i makedonskog prvaka ni Zvezda ni Partizan nemaju zvaničnu utakmicu.

Sociolog sporta Dragan Koković smatra da je jedinstvo navijača Partizana i Crvene zvezde još jedna potvrda da je politike previše u sportu, gde joj nije mesto, a da je novi slučaj zasnovan na gruboj definiciji „neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj“.

– Navijačka scena odavno je politizovana i sada je prešla granice Srbije. To su grupe za pritisak, grupe koje imaju neki cilj, odnosno da iskažu neki stav. Ovaj put je to netrpeljivost prema jednom klubu koji simbolizuje jedan narod, pa su naši navijači jedinstveni. To su neki partikularni interesi, što nije dobro. Loše je da dođe do incidenata jer imamo slučaj u Mostaru, kada se nije dobro završilo po Partizan – objašnjava Koković

On dodaje da bi navijači trebali da se vrate prvobitnoj nameni, da bodre svoj klub a ne da se bore protiv drugog. Prema Kokovićevim rečima, navijači bi trebali ponovo da budu samo deo fudbalskog folklora, važna podrška igračima na terenu i ukras tribina.

Među pomenutim navijačkim pozivima solidarnosti na internet forumima okosnica je srpstvo, odnosno „borba za zajednički interes“. I „jug“ i „sever“ su jedinstveni da Partizan treba i mora da ubedljivo pobedi Škendiju u oba susreta kako bi sprečio sramotu, osvetio se nacionalni interes u vezi sa Kosovom, a tek na kraju da bi obezbedio plasman u narednu fazu kvalifikacija Lige šampiona. Pojedini navijači Zvezde, odnosno oni koji su se tako deklarisali, otišli su i korak dalje pozivom da i oni krenu put Skoplja u revanš susretu. Naravno, i dalje ima onih kojima je crveno-bela boja toliko u srcu da ne mogu ni na jedan dan da navijaju za Partizan, pa zlurado podsećaju na debakle crno-belih u prošlosti protiv „malih“ i unapred otpisanih klubova na međunarodnoj sceni.

Navijači Vardara uz crno-bele

Korak dalje od „delija“ otišli su „komiti“, navijači najvećeg makedonskog kluba Vardara, koji najavljuju da će ispuniti Arenu Filip Drugi u Skoplju i pre svega iz netrpeljivosti prema Škendiji podržati Partizan. Jedini uslov simpatizera Vardara je da uz Partizan ne budu navijači grčkog PAOK-a sa kojim „grobari“ imaju „bratske“ odnose, odnosno da se ne skandiraju pesme na grčkom i da se ne razapinju PAOK-ove i grčke zastave. Inače, Partizan i Vardar poslednji put su odmerili snage 2008. godine u prijateljskom meču u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari