Novi direktor Bezbednosno-informativne agencije biće izabran sutra na sednici Vlade Srbije između više kandidata čija se imena zasad zvanično ne saopštavaju javnosti, potvrđeno je Danasu u bezbednosnim krugovima. Do izbora, ovom bezbednosnom službom rukovodi zamenik direktora BIA – Dragan Marković Markoni, rečeno je našem listu.

Izbor novog direktora BIA vezuje se za paket promena u tajnim službama, civilnim i vojnim, čiji je deo prelazak dosadašnjeg direktora ove agencije Nebojše Rodića na mesto ministra odbrane. Od Rodića se, smatraju Danasovi izvori, između ostalog očekuje da na sličan način na koji je rukovodio u BIA, u prethodnih godinu dana, „uspostavi novi kadrovski red“ i u vojnim bezbednosnim službama – VOA i VBA.

Pojedini sagovornici Danasa navode i da će doći do svojevrsne „zamene“ između vojnih i civilnih službi – navodno je među kandidatima za direktora BIA i nekadašnji šef Vojne bezbednosti Momir Stojanović, sadašnji poslanik SNS. Stojanović je bio nedostupan za pozive Danasa da ovo potvrdi ili opovrgne. SNS je ranije u saopštenju oštro demantovala navode da će novi direktor BIA biti državni sekretar u Ministarstvu odbrane i član ove stranke Aleksandar Nikolić. Unutar SNS je, navode izvori našeg lista, povodom čelne funkcije u BIA, vođena tvrda unutarstranačka bitka, čiji odjeci nisu dospeli do javnosti. Stojanović je poznat i kao nekadašnji „vojni bezbednjak Prištinskog korpusa“, a sada je na čelu Anketnog odbora parlamenta Srbije za trošenje budžetskih sredstava na Kosovu.

Dalje, nakon imenovanja novog direktora BIA, mogu se očekivati i promene u vrhu vojnih službi, procenjuju Danasovi izvori. U tim nagađanjima ističe se i da Svetko Kovač na čelu VBA u oktobru dočekuje osmu godinu, te da mu je kraj mandata. Smatra se i da pozicije šefa Vojnoobaveštajne agencije Dragana Vladisavljevića navodno nisu dovoljno čvrste, imajući u vidu da su zaštitnik prava građana Saša Janković i inspektori rada u dva navrata rešavali po pritužbama zaposlenih na nezakonitosti, što je presedan u radu ovakve službe. Kao jedan od kandidata za budućeg šefa jedne od službi ponovo figurira ime Živka Terzića, nekadašnjeg zamenika direktora VBA.

Sa druge strane, novi ministar odbrane Nebojša Rodić ocenjen je pozitivno, a u javnosti mu se zamera jedino osnivanje visokoškolske institucije pri BIA.

– Tajna služba i javno školstvo su nespojivi, kažu sagovornici Danasa.

Podsetimo, Vlada Srbije je u junu odobrila Akademiji za nacionalnu bezbednost osnovanu u maju pri BIA, da upiše prvih 30 studenata, čije školovanje će biti finansirano iz državnog budžeta. Studije će trajati tri godine, po čijem će završetku studenti dobiti zvanje strukovni inženjer nacionalne bezbednosti i moći će da se zaposle u BIA.

Rukovodioci Službe

Jovica Stanišić (1950) – načelnik Resora državne bezbednosti od 1. januara 1992. do 26. oktobra 1998.

Radomir Marković (1946) – od 27. oktobra 1998. do 25. januara 2001.

Goran Petrović (1961) – od 26. januara 2001. do 15. novembra 2001.

Andreja Savić (1947) – načelnik RDB od 15. novembra 2001. do 1. avgusta 2002, kada Služba menja ime u BIA, direktor BIA do 23. januara 2003.

Miša Milićević (1961) – od 23. januara 2003. do 5. marta 2004.

Rade Bulatović (1958) – od 6. marta 2004. godine do 17. jula 2008.

Saša Vukadinović (1972) – od 18. jula 2008. do 2. avgusta 2012.

Nebojša Rodić (1953) – od 3. avgusta 2012. do 2. septembra 2013.

Vučić: U saradnji sa predsednikom

– Što se tiče direktora BIA, to će se uraditi sa predsednikom (Tomislavom) Nikolićem, jer je to veoma važno u smislu borbe protiv korupcije i kriminala, stabilnosti zemlje i obaveza prema stranim partnerima da to bude ličnost poput Nebojše Rodića, izjavio je prekjuče vicepremijer i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić. On je naveo da na to mesto treba postaviti nekog ko će uz najmanju primenu različitih mera postići najbolje rezultate, ističući da je u ovoj godini 2,7 puta bilo manje primene tih mera nego u prethodnoj, sa većim brojem krivično pravnih postupaka. Dodao je i da nije bilo zloupotreba ni primene mera zarad informacija koje mogu da se koriste u političke svrhe, već zbog ozbiljnih sumnji za izvršenje teških krivičnih dela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari