– Alžir je pre izvesnog vremena započeo reforme, a taj proces je intenziviran 15. aprila, kada se predsednik države Abdelaziz Buteflika obratio naciji i najavio niz novih reformi. Sve njegove poruke potvrđene su na Savetu ministara održanom 2. maja.

Između ostalog, Buteflika je najavio reviziju zakona o političkim strankama, izbornog zakona, zakona o zastupljenosti žena u okviru skupštinskog sistema, zakona o regionima, zakona o informisanju i u drugim oblastima. Sve te inicijative biće predate Skupštini čiji mandat ističe aprila 2012. Treba pomenuti i da je tom prilikom Savet ministara ukinuo kažnjavanje delikta štampe, što je jedinstveno u arapskom svetu – kaže u razgovoru za Danas Abdelkader Mesdoua, ambasador Alžira u Srbiji.

Naš sagovornik ističe i da su nedavno pokrenute konsultacije o reviziji Ustava.

– Što se tiče revizije Ustava, to će biti nadležnost narednog saziva Vlade, a poslednjih sedmica vode se političke konsultacije pri komisiji koja je u tu svrhu oformljena, kojom predsedava predsednik Saveta nacije (Senata), koju sačinjavaju političke stranke i ličnosti od nacionalnog značaja. Osim nekih konstanti kao što su teritorijalni integritet, religija, suverenitet i nacionalna himna, svi predlozi biće proučeni i podložni konsultacijama. Revizija najvišeg pravnog akta biće podneta sledećoj Vladi, nakon parlamentarnih izbora koji će se održati u drugoj polovini 2012. Ukoliko bude neophodna značajnija revizija, biće raspisan referendum – rekao je Mesdoua.

Da li očekujete promene u arapskom svetu posle narodnih pobuna?

– Naš princip i načelo je da se ne mešamo u unutrašnja pitanja i poslove drugih država. Mi smo, svakako, deo arapskog sveta i sa puno pažnje pratimo aktuelne događaje. I nakon promena u Tunisu i Egiptu nastavljamo da održavamo odlične odnose sa novim vlastima, jer poštujemo volju naroda.

Američki predsednik Barak Obama je čestitao Alžiru na ukidanju vanrednog stanja koje je bilo na snazi 19 godina. Kako ocenjujete njegov nedavni govor posvećen situaciji na Bliskom istoku?

– Kao i svi zapadni partneri Alžira, i Obama je izrazio zadovoljstvo zbog ukidanja vanrednog stanja, a američki ambasador u Alžiru zbog pokretanja reformi. SAD su značajan partner, te njihova administracija ima pravo da izrekne mišljenje o aktuelnim događajima na severu Afrike i Bliskom istoku, što je i učinjeno kada je Obama održao govor.

Na koji način se Alžir bori protiv terorizma i da li strahujete od terorističkih napada imajući u vidu ubistvo Osame bin Ladena?

– Alžir je bio jedna od prvih zemalja koje su se suočile s problemom terorizma. Borili smo se protiv toga i kada su druge države pokazivale ravnodušnost. Pretrpeli smo veliku štetu i imali mnogo žrtava. Od septembra 2001. postoji volja da se svet bori protiv terorizma, što je u skladu s našim stavom da se bez međunarodne saradnje ta pojava ne može iskoreniti. Reč je o međunarodnom zločinu, pošasti koja prevazilazi granice zemalja, zbog čega moramo da ujedinimo napore. Nismo dostigli konačnu fazu borbe jer rizik od terorizma uvek postoji i moramo da budemo obazrivi. Potrebno je boriti se i protiv izvora finansiranja terorista i veliki problem odnosi se na plaćanje otkupa za otete ljude, zbog čega je Alžir uputio predlog UN i drugim međunarodnim organizacijama da se osudi takva praksa.

Kakva je trenutna ekonomska situacija u Alžiru?

– Situacija na društveno-ekonomskom planu se prilično poboljšala, zahvaljujući političkoj volji i velikim ulaganjima. Ilustracije radi, između 2000. i 2010. izdvojeno je 600 milijardi dolara za ulaganje i razvoj u različitim oblastima, ostvarili smo mnogo toga u domenu infrastrukture, izgradili veliki broj autoputeva, luka, aerodroma i dva miliona stanova. Takođe, nedavno smo pokrenuli još jedan petogodišnji plan, za period od 2010. do 2014. godine, u vrednosti od 286 milijardi dolara. Ta sredstva biće uložena u druge razvojne programe, uključujući, između ostalog, i izgradnju 172 bolnice, 35 brana i 80 stadiona. Nijedna država nije izdvojila toliko novca za poboljšanje infrastrukture i uslova života stanovništva u društvenom i ekonomskom smislu u proteklih pet godina.

Kako ocenjujete bilateralne odnose Srbije i Alžira?

– Aktuelnu situaciju gledam u odnosu na ranije stanje, budući da je tokom borbe za nezavisnost Alžir uživao veliku podršku bivše SFRJ, to je bila prva evropska zemlja koja je priznala privremenu Vladu nakon alžirske Revolucije. Tokom 1980-ih vrednost trgovinske razmene Alžira i SFRJ je iznosila 500 miliona dolara, dok je pre dve godine vrednost trgovinske razmene Alžira i Srbije iznosila deset miliona evra. Želimo da učinimo mnogo više, zbog čega je potpisan niz sporazuma i postignuti su određeni dogovori, a srpska preduzeća prisutna su u Alžiru. Poseta ministra inostranih poslova Alžira Murada Medelcija Srbiji u decembru 2010. otvorila je mnogo perspektiva i mogućnosti u svim oblastima. Učešće Srbije na predstojećem Međunarodnom sajmu u Alžiru drugu godinu zaredom ohrabrujući je znak razvoja ekonomskih odnosa.

„Pametna“ zgrada

– Nova zgrada Ambasade Alžira koju je 16. decembra 2010. svečano otvorio ministar inostranih poslova Murad Medelci u pratnji srpskog kolege Vuka Jeremića opremljena je modernim instalacijama i sistemima „pametne kuće“. Reč je o delu srpskih preduzeća, imajući u vidu činjenicu da je projektantski biro iz Srbije, kao i građevinsko preduzeće. Veoma smo zadovoljni zdanjem jer su srpska preduzeća pokazala da imaju umeće i stručnost – naglašava ambasador Alžira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari