U požarevačkoj Galeriji savremene umetnosti otvorena je izložba eksponata geografskih karata i atlasa vredne kartografske zbirke Narodne biblioteke u Beogradu u saradnji sa Narodnim muzejom u Požarevcu.

Izložba prezentuje najstarije karte stranih autora na kojima se pojavljuje toponim Srbija, koji po teritorijalnom principu pokrivaju Republiku Srbiju u njenim današnjim granicama, ali i kasnijih koje su izradili naši autori poput J. Cvijića i D. Deroka. Najstarije karte koje su predstavljene požarevačkoj publici datuju se u 16. vek, a izložba je hronološki koncipirana i završava se savremenom geografskom kartom Srbije iz 2009. Interesantan publici i istorijski vredan jeste Merkatorov Atlas- Atlas minor Gerardi Mercatorisiz 1631. Godine, gde je na dvema kartama predstavljena Srbija. Za ovu izložbu Atlas je okrenut na stranici gde se nalazi geografska karta Vlachia, Servia, Bulgaria vnd Romania.

Na Karti Srbije Požeravačkog mira autora M. Zojtera iz 1718. godine prikazan je i grad Požarevac nakon održavanja mirovnog kongresa sa oznakom grada i godinom primirja Austrije i Turske.

Nakon Šapca, Čačka, Kruševca i Bora, i Požarevac je ugostio vrednu izložbu Narodne biblioteke Srbije čije su autorke dr Olivera Stefanović i Maša Miloradović. Na svečanom otvaranju govorili su viši kustos arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu Dragan Jacanović, Vesna Stevanović, zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije i Jelena Glišović iz Odeljenja posebnih fondova Narodne biblioteke Srbije. Izložba je otvorena do 24. februara a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari