Univerzitet u Novom Sadu juče je počeo da prima dokumente za upis na fakultete, a prijemni ispiti održaće se naredne nedelje. Predviđeno je da se na budžetu školuje 4.829 akademaca, dok je za samofinansirajuće studente predviđeno 3.881 mesto.


Oni studenti koji se opredele da se školuju za nastavnike matematike, fizike, biologije i hemije ove godine mogu da konkurišu za finansijsku podršku pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice. U vojvođanskom budžetu namenjeno je više od tri miliona dinara studentima prve godine za deficitarna nastavnička zanimanja vezana za prirodne nauke u osnovnim i srednjim školama. U raspisanom konkursu fakultetu je namenjeno 1,86 miliona dinara za jednokratnu naknadu studentima, s tim da pomoć ne može da dobije više od 35 akademaca. Ukoliko je spisak prijavljenih studenata od strane fakulteta manji od 35, iznos jednokratne naknade se uvećava, ali ne može biti veći od sto hiljada dinara po brucošu.

Za studente prve godine osnovnih studija za deficitarna zanimanja, koji su u teškom socijalnom položaju, zatim za pripadnike nacionalnih manjina i za one sa posebnim potrebama, opredeljeno je 1,46 miliona dinara.

Vlada Vojvodine se usaglasila i sa stanovištem Univerziteta u Novom Sadu da u sadašnjim okolnostima ne sme doći do povećanja troškova studiranja. Pokrajinski zvaničnici i predstavnici Univerziteta ističu da će iskoristiti sve mehanizme koji im stoje na raspolaganju da školarina na svim fakultetima i studijskim grupama ostane na nivou utvrđenom za 2010/2011. školsku godinu.

Najjeftinije na Pedagoškom, najskuplje na PMF

Studenti koji se upišu na Pedagoški i Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku platiće najmanju školarinu od 50.000 dinara. Nasuprot njima, budući optometristi koji žele da se školuju na Prirodno-matematičkom fakultetu moraće da izdvoje 218.900 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari