Savez lekara i farmaceuta Srbije ukazao je da u domaćem zdravstvenom sistemu postoji 13.600 neugovorenih radnika, apelujući na Ministarstvo zdravlja da „legalizuje“ zaposlene u ustanovama gde su oni potrebni, i da preispita načine na koje su drugi, mimo konkursa, dobili radna mesta.

            

Predsednik Saveza lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić kaže za Danas da neugovoreni radnici predstavljaju opterećenje za budžete ustanova u kojima rade, jer se novac za njihove plate uglavnom obezbeđuje „zakidanjem“ zarada drugim zaposlenima i odvajanjem novca namenjenog za lekove i opremu.

             – Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) obezbeđuje novac za plate zdravstvenih radnika i određuje broj zaposlenih po zdravstvenim ustanovama. Kriterijume za zapošljavanje propisuje Ministarstvo zdravlja, a radnici se primaju putem konkursa. Međutim, takvih konkursa nije bilo odavno, jer je još prethodni ministar smanjio broj radnih mesta u zdravstvu – ukazuje Cvetić. On dodaje da su direktori zdravstvenih ustanova imali pravo da primaju nove kadrove bez konkursa na određeno vreme, a „troškove njihovog rada snosila je sama ustanova iz sopstvenih sredstava“. Takva situacija je, prema rečima našeg sagovornika, u mnogim slučajevima dovela do korupcije, zloupotrebe položaja i zapošljavanja preko veze.

             – Primanje novih radnika u nekim slučajevima bilo je neophodno. Ukoliko doktor ode u penziju, inostranstvo, da otkaz… njegovo mesto mora da se popuni. Administrativna procedura za dovođenje novog stručnjaka je duga i komplikovana, i razumljivo je što su u tim situacijama direktori zapošljavali ljude mimo konkursa. Međutim, takvih primera je malo – navodi Cvetić. On dodaje da je od 13.600 neugovorenih radnika najmanje lekara, a najviše nemedicinskog osoblja.

             – Ministarstvo zdravlja treba da preispita ko je na koji način došao do posla i da neugovorene radnike, koji su zaista potrebni, legalizuje, a direktore koji su primali ljude „preko veze“ pozove na odgovornost. Postoje zdravstvene ustanove koje nemaju sopstvene izvore prihoda, već se finansiraju isključivo preko RFZO. Ako Fond odredi plate za 500 zaposlenih, a ustanova ih ima 550, jasno je da se zarade za „viškove“ obezbeđuju zakidanjem novca na drugoj strani – ukazuje Cvetić. On dodaje da finansijski teret snose ugovoreni radnici, kojima se umanjuju plate, ali i da se odvaja od novca namenjenog za nabavku opreme i materijala za lečenje, čime su oštećeni i pacijenti.

             – Sve se to radi bez znanja zaposlenih, a uz dogovor direktora i članova upravnih odbora – zaključuje Cvetić dodajući da je to sistemski problem koji treba da reši Ministarstvo zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari