Posle rebalansa budžeta znaćemo da li će policajci stupiti u generalni štrajk, rekli su za Danas predstavnici policijskih sindikata. Ukoliko se u novom pretresu državnih finansija ne pronađu sredstva za isplatu zakasnelih putnih troškova i obnovu zastarele opreme pripadnici policije će obustaviti rad do ispunjenja svojih zahteva. Policijski sindikati, združeni u Socijalno-policijski front, takođe će insistirati na potpisivanju novog kolektivnog ugovora. Ipak, pojedini sindikati unutar ovog bloka ne gledaju isto na smanjenje zarada u javnom sektoru, što može dovesti u pitanje i opstanak ovog sindikalnog udruženja.

Velimir Lukić, predsedavajući Predsedništva Nezavisnog sindikata policije (NSP), kaže za Danas da je smanjenje zarada u javnom sektoru realnost i da policija mora da pokaže solidarnost sa teškom ekonomskom situacijom u zemlji.

– Ako ostane na smanjenju zarada, onda nećemo štrajkovati. Ipak, moramo da insistiramo na potpisivanju novog kolektivnog ugovora, plaćanju putnih troškova policajcima koji kasne skoro godinu dana i na obnovi uniformi. Preko ovih pitanja ne možemo da pređemo – kaže Lukić. On dodaje da su predstavnici sindikata od ministra policije Nebojše Stefanovića dobili uverenje da će se njihovim zahtevima izaći u susret, ali da će se tek rebalansom budžeta videti da li je to tačno.

Oko ovih zahteva ne postoji konsenzus unutar Socijalno-policijskog fronta koji pored Nezavisnog sindikata policije, čine i Nezavisni policijski sindikat Srbije, Sindikat srpske policije i Sindikat vatrogasaca. Kako za Danas kaže Momčilo Vidojević, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS), smanjenje zarada, ionako materijalno ugroženim policajcima, nije prihvatljivo.

– Sredinom septembra će biti održan sastanak Socijalno-policijskog fronta i tada će biti jasno da li će se ići u štrajk – navodi Vidojević i dodaje da se na tim sastancima, po pravilu, mnogo dogovori, ali malo toga uradi.

Da su razmirice u Socijalno-policijskom frontu duboke i da jedan sastanak ne može da približi stavove suprotstavljenih frakcija, vidi se u saopštenju NPSS-a.

– Jedino što se sa sigurnošću u ovom trenutku može zaključiti jeste činjenica da je NPSS postao poslednji stub odbrane i zaštite prava zaposlenih u MUP-u – navodi se u saopštenju ovog sindikata. U saopštenju se dodaje da je pristajanje NPS na smanjenje zarada „izdaja policajaca“ i pozivaju zaposlene u policiji da im se pridruže.

Solidarnost zbog učestalih napada

Veliki broj vozača policijskih vozila se odazvao pozivu Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) i juče u minut do 12, oglasio zvučnom i svetlosnom signalizacijom u znak protesta zbog nedavnog ubistva pripadnika žandarmerije Stevana Sinđelića i učestalih napada na policajce, saopštio je Nezavisni policijski sindikat Srbije. „Nadam se da će ova akcija „Jedan minut za naš život“ uroditi plodom i da će nadležni učiniti sve kako bi se zaštitili životi zaposlenih u MUP-u“ – rekao je Miloš Jelenković, zamenik predsednika NPSS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari