Frank-Valter Štajnmajer, ministar spoljnih poslova Nemačke, poručio je da će Berlin snažno podržavati Srbiju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali da neće smanjivati uslove i pohvalio vladu premijera Aleksandra Vučića za odlučnost da sprovede neophodne reforme.

Štajnmajer, koji je zajedno sa Vučićem govorio na otvaranju panel diskusije u organizaciji Foruma Srbija-Nemačka i nemačkog Saveta za spoljnu politiku u Berlinu, ukazao je da put ka EU neće biti lak, već da podrazumeva hrabrost i upornost.

Aktuelnog šefa nemačke diplomatije poznavaoci prilika smatraju pravim čovekom za tu funkciju, koju je obavljao i od 2005. do 2009. Kao argumente za takvu tvrdnju navode njegovu pragmatičnost, strpljenje i izuzetno dobar odnos sa kancelarkom Angelom Merkel. Ilustracije radi, bilo je primetno da je pre pet godina, kao kandidat nemačke Socijaldemokratske partije za kancelara u izbornoj kampanji vrlo blagim rečima napadao svoju rivalku Merkelovu, liderku Hrišćansko-demokratske unije.

Kada je krajem prošle godine formirana „velika koalicija“ demohrišćana i socijaldemokrata vratio se u svoju staru kancelariju i istakao da je za njega izuzetna čast što ponovo može da zastupa državu u svojstvu ministra spoljnih poslova. Štajnmajer, koji je 2008. kratko vreme bio i lider SPD, poznat je po tezi da upotreba vojne sile ne može da predstavlja test spoljnopolitičke kredibilnosti. Kako objašnjava, takva praksa značila bi „zanemarivanje mogućnosti pametne diplomatije i naročite odgovornosti koju Nemačka ima zbog svoje istorije“.

Rođen je 5. januara 1956. u Detmoldu. Nakon mature i vojnog roka studirao je pravo i političke nauke na Univerzitetu u Gisenu, gde se i zaposlio kao naučni saradnik. Doktorirao je 1991, a narednih sedam godina godina radio je u pokrajinskoj vladi Donje Saksonije kao blizak saradnik Gerharda Šredera, koji je 1998. postao savezni kancelar. Od 1999. bio je šef Šrederovog kabineta i jedan od njegovih savetnika. Za ministra spoljnih poslova izabran je novembra 2005, a dve godine kasnije i za vicekancelara. Na toj funkciji ostao je do novembra 2009. Vodeći nemački konzervativci oštro su ga kritikovali kada je 2008. odbio da se sastane sa dalaj-lamom, jer nije želeo da se na taj način pogoršaju odnosi s Kinom. Oženjen je Elke Bidenbender sa kojom ima kćerku. U avgustu 2010. uspešno je donirao bubreg bolesnoj supruzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari