Sve gore i učestalije pretnje novinarima poslednjh meseci u Novom Sadu: Policija mora da garantuje bezbednost Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću 1Foto: Danas/A. L.

Zbog eskalacije pretnji i napada Novi Sad je postao najnebezbednije mesto za život novinara u Srbiji, ocenjeno je na današnjem sastanku Stalne radna grupa za bezbednost koji je održan u ovom gradu u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Povodom učestalih napada na novinare u Novom Sadu, ali i u drugim mestima u Vojvodini poput Inđije, Stare Pazove i Sombora, ova radna grupa je promenila redosled organizacije sastanaka po gradovima i ponovo stigla u Novi Sad.

Član Stalne radne grupe za bezbednost (SRG) Veran Matić izjavio je da je veoma zabrinjavajuće to što, uprkos obećanjima, policija još uvek nije uradila procenu bezbednosti za predsednicu Nezavisnog društva novinara Vojvodine Anu Lalić Hegediš i programskog direktora tog udruženja, univerzitetskog profesora Dinka Gruhonjića.

– Procena bezbednosti još uvek nije urađena, iako je rečeno da će biti urađena procena za 10 do 15 dana. Apsolutno je neophodno da policija pronađe mehanizam i da garantuje bezbednost Ane Lalić Hegediš, Dinka Gruhonjića i drugih ugroženih novinara – rekao je Matić.

On je izneo podatak o drastičnom povećanju napada na novinare u prva tri meseca ode godine. Prošle godine bilo je osam formiranih predmeta u prva tri meseca zbog napada na novinarke i novinare, a ove godine do kraja marta već ih je dvadeset.

U dva predmeta je doneta prvostepena odluka, dok se u 17 predmeta, još prikupljaju podaci. Pretnje su najviše stizale sa društvenih mreža pa ih u 70 odsto slučajeva vodi Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Pored predstavnika Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu i Staroj Pazovi, kao i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i OEBS-a, na sastanku su prisustvovali i novinari i novinarke koji su bili izloženi napadima i pretnjama: Dinko Gruhonjić, Ksenija Pavkov, Verica Marinčić, Saška Drobnjak, Sava Majstorov, Gordana Momčilović Ilić i Žarko Bogosavljević.

Ana Lalić Hegediš je rekla da je od 1200 pretećih poruka koje je morala da iščita, podneto do sada oko sedam, osam krivičnih prijava.

– Kako je objavljeno da je došlo do hapšenja čoveka koji mi je pretio preko društvenih mreža, nove pretnje su se samo multiplifikovale. To je jedan začarani krug iz kojeg ne znam kako ćemo da izađemo – rekla je ona.

Dodala je da je NDNV pokrenuo kampanju na društvenim mrežama “Da li bi voleo da…” (#dalibivoleoda) u kojoj društvenim mrežama objavljuju pretnje i teške uvrede koje dobijaju njihovi članovi u poslednjih više od mesec dana.

Dinko Gruhonjić za koga se još čeka bezbednosna procena naše policije, dobio je privatno obezbeđenje koje povremeno obilazi mesto gde živi i koje mu je omogućila Evropska federacija novinara.

Sve gore i učestalije pretnje novinarima poslednjh meseci u Novom Sadu: Policija mora da garantuje bezbednost Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću 2
Foto: Danas/ A. L.

On je istakao da je pre svega vlast ove države krenula u kampanju „medijskog linča“ i stavila ga na „poternicu“, zbog čega prvi put u svom životu preživljava napade i na ulici, čak i dok je sa svojom porodicom i decom.

– Petnaest dana sam bio vest dana u režimskim medijima. Nisu problem „tastatura ratnici“, njihovo delovanje je obično dirigovano i oni znaju dokle smeju da idu sa pretnjama, a da za njih ne odgovaraju. Problem su slobodni strelci za koje mi, pod dejstvom ovakve propagande, ne možemo da poretpostavimo šta su u stanju da urade – rekao je Gruhonjić.

On smatra da je „pređena crvena linija“ i da sada ni vlast ni policija i da žele, ne mogu da kontrolišu situaciju.

Kako je istakao Matić, mehanizam za proganjanje počinje tako što se izmisli priča o nekom čoveku i to se problematizuje, zatim političari javno osuđuju tu ličnost bez obzira što je u pitanju čista laž. Tabloidi nakon toga prenose reakcije političara i dodaju nove laži, da bi se na kraju sve prelilo na društvene mreže, odakle posle stiže na hiljade uznemirujućih poruka i pretnji targetiranim osobama.

Sa kakvim se uvredama, pretnjama i javnom stigmatizacijom susreću novinari, pogotovovo u manjim sredinama, svedočili su slobodna novinarka Gordana Momčilović Ilić iz Stare Pazove, urednica portala In Medija iz Inđije Verica Marinčić i novinar portala SOinfo iz Sombora Sava Majstorov.

U jednom trenutku izjave novinara bile su veoma potresne, neki su svedočili da zbog pretnji ne mogu da viđaju unuke, jer ne žele da ugrožavaju njihovu bezbednost, a jedna novinarka je kazala da joj se, nakon pretnji, sada neprestano dešava da skrnave grob njene majke tako što autolakom i sprejom ispisuju pogrdne poruke.

Viši javni tužilac Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Aleksandar Momčilović rekao je da je problem što nemaju dovoljno ljudi, kako oni tako i policija, a prijava za pretnje novinarima ima mnogo.

One obično stižu sa lažnih profila, a kompanije koje bi trebale da otkriju adrese, pa posledično identitet ovih lica, nalaze se u inostranstvu i treba im određeno vreme, od 48 sati do nekoliko nedelja, da odgovore na upite. Praksa govori i da ukoliko se ova lica ne identifikuju za 12 meseci, verovatno nikada ni neće.

Sve gore i učestalije pretnje novinarima poslednjh meseci u Novom Sadu: Policija mora da garantuje bezbednost Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću 3
Foto: Danas/A. L.

Javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu Slobodan Josimović rekao je da imaj jedan predmet iz 2020. godine, kada su ispisani prvi grafiti mržnje i pretnje smrću na zgradi u kojoj Dinko Gruhonjić živi sa porodicom, ali da policija još nije uspela da utvrdi identitet počinilaca.

Tužiteljka Tatjana Karlavaris iz Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Novom Sadu kazala je da je kod njih predmet novih grafita koji su u martu ove godine ispisani takođe na ulazu u Gruhonjićevu zgradu i da se za počiniocima takođe još traga. Dodala je da je formiran i predmet zbog fizičkih pretnji Gruhonjiću na ulici u Novom Sadu, koje su se desile ove sedmice.

Član SRG iz NDNV-a advokat Veljko Milić smatra da je potrebno da se menja Krivični zakonik, kako bi se proširile zakonske mogućnosti za kažnjavanje onih koji prete i napadaju novinare.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari