Bejza je turska reč koja u prevodu znači najbolje, najsvetlije, i asocira na grad Beograd – kaže Kemal Yildiz, direktor novootvorene privatne osnovne škole „Bejza“ u Beogradu. Škola nije neobična samo po nazivu, već i po programu i specifičnim uslovima koji će omogućiti đacima da se osećaju kao kod kuće. Osim savremene tehnologije koja će im pomoći u učenju, deca će moći da se igraju, da pevaju, plešu, glume… ili da gledaju filmove u bioskopskoj sali.


Yildiz, profesor biologije, tokom 14 godina rada u prosveti obilazio je privatne škole u regionu i upoznao se sa savremenim metodama rada.

– Trendovi se menjaju u čitavom svetu. Razvojem novih tehnologija menja se društvo, omladina, deca… pa samim tim mora i sistem obrazovanja. Deci morate obezbediti sticanje novih znanja koje podrazumeva korišćenje savremene tehnologije, kako bi bila spremna za nastavak školovanja – ukazuje Yildiz.

Bejza će svojim učenicima pružiti upravo to – najsavremeniju opremu: smart interaktivne table koje funkcionišu na dodir, vajrles internet u svakoj prostoriji, 32 kamere koje pokrivaju svaki kutak. Za pisanje i brisanje po smart tabli nisu potrebne krede i sunđer. Dovoljan je dodir prsta, kojim se mogu pomerati i naslikani predmeti. Za brisanje – običan pokret dlanom. Tabla je povezana na internet i ima ogromnu biblioteku sa linkovima ka sajtovima koji su dizajnirani da pomognu u nastavi i učenju. Svakom učeniku biće obezbeđen i lap top.

Osim po savremenoj tehnologiji, „Bejza“ je specifična i po tome što deci pruža celodnevni boravak i niz vanškolskih aktivnosti. Već na ulazu u školsko dvorište vide se ogromne šahovske figure. Iza je teren prekriven sveže pokošenom travom za sportske igre.

– Redovni časovi, kao i u ostalim školama koje rade po državnom programu, održavaće se pre podne, dok je popodne rezervisano za različite aktivnosti, u skladu sa interesovanjima dece. Osim naučne laboratorija za fiziku, hemiju i biologiju, imamo specijalne prostorije za šah, stoni tenis, muziku, balet, plesnu salu… Kroz te aktivnosti deca će od najranijeg uzrasta sama otkriti šta ih interesuje i za šta su talentovana. Naše je da ih pratimo i podržavamo – kaže Yildiz.

Od ideje da otvore privatnu školu za mališane, do realizacije, proteklo je svega pola godine. Četvorica partnera, uključujući i direktora, ušli su u neobičnu „avanturu“ jer svi imaju veze sa prosvetom, a želeli su deci sa ovih prostora da ponude nešto drugačije. I odnos sa roditeljima biće intenzivniji nego što je u drugim školama.

– Osim đačkih ekskurzija, planiramo i izlete sa roditeljima. Zvaćemo ih češće u školu, organizovati različita druženja, a posećivaćemo ih i u njihovom domu. Znate kako kažu – ne možeš nekog da upoznaš dok sa njim ne ručaš ili odeš na put. Ako upoznaš roditelje, bolje ćeš znati decu. Aktivnijim učešćem u njihovom obrazovanju, i sami će se bolje zbližiti – smatra Yildiz. Roditelji će dobijati informacije putem mejla, telefona ili sajta o svakodnevnim dešavanjima vezanim za njihove mališane.

„Bejza“ je dobila licencu za rad od Ministarstva prosvete i nauke, i od septembra prvaci ulaze u školske klupe. Za sada su planirane dve grupe od po 12 učenika, i jedno predškolsko odeljenje. Nastava će se odvijati na srpskom i engleskom jeziku.

– Deset časova engleskog nedeljno u početnim razredima omogućiće deci da engleski govore gotovo kao maternji jezik. Kasnije, u višim razredima, naučni predmeti će takođe biti na engleskom. Stručna terminologija je nešto drugo od običnog poznavanja jezika i bitna je za onog ko se opredeli za dalje izučavanje prirodnih nauka – ukazuje Yildiz.

Knjige i uniforma

Učenici će na početku godine dobiti knjige i kompletnu uniformu koju obezbeđuje škola. Imaće ručak i užinu, a na raspolaganju će im biti i školski prevoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari