Koliko smo "teških, najtežih dana" do sada preživeli i zbog čega ih Aleksandar Vučić stalno najavljuje? 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovo izjavio da su pred Srbijom „teški dani“, ovaj put pred sastanak sa zemljama Kvinte. O „teškim danima“ je govorio i nebrojeno puta u prošlosti, pa se postavlja pitanje zašto mu je ovo omiljena floskula.

Teški dani su pred Srbijom. U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske“, objavio je Vučić na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

Prvi put se dotakao „teških dana“ još početkom 2015. godine kada je kao premijer saopštio građanima da je MMF dao signal našoj Vladi da se nalazi na dobrom putu, i da mogu da računaju na nas.

O „teškim danima“ Vučić je govorio i 2016. godine, kada je u oktobru zbog dijaloga Beograda i Prištine još jednom krenula kriza. A potom i svake godine zaredom, bar po jednom.

„To je dobro uigrana predstava kojom se kataklizmičnim najavama izaziva briga i strah kod naroda kako bi im se skrenula pažnja sa nekog Vučićevog fijaska,  džeparenja ili implementacije nekog njegovog dogovora kojim se prodaje ili izdaje nacionalni interes“, kaže za Danas predsednik Srbija centra Zdravko Ponoš.

Dodaje da je Vučič ovaj put posegnuo za „teškim danima“ jer se, kako kaže, implementira sporazum između njega i kosovskog premijera Aljbina Kurtija po kojem Kosovo ulazi u međunarodne institucije.

„To je pilula koju srpska javnost ne može da proguta masiranjem grla. Umesto toga Vučić pribegava izazivanju straha zbog kojeg će nacija zaprepašteno i uplašeno otvoriti usta, a on će da joj ubaci u grlo tu gorku pilulu koju odavno drži spremnu u ruci“, kaže Ponoš.

Sociolog Jovo Bakić kaže da se ovakvim Vučićevim najavama „teških dana“ i „najhladnijih zima“ u društvu stvara stanje zastrašenosti i uzrujanosti.

„Tada opada sposobnost racionalnog mišljenja, pa se i zaklanja ono što nepomenik, koji se istovremeno predstavlja kao spasitelj nacije, zapravo radi“, kaže Bakić.

Stvarnajem ovakve atmosfere, kako dodaje naš sagovornik, Vučić nastoji da umanji nezadovoljstvo naroda zbog nepovoljnih vesti.

„Kada se dođe do nekog nepovoljnog ishoda, prosečan građanin odahne, pa zaključi da smo ipak dobro prošli, kako je teška situacija i kako je moglo da bude“, navodi Bakić.

To onda, kako kaže naš sagovornik, traje do prve sledeće situacije kada će Vučić ponovo primeniti ovaj isti metod.

„Ova politika sistematskog zastrašivanja izuzetno negativno utiče na javno zdravlje, a i groblja nam postaju zaista mala (setimo se kako je zastrašivao penzionere tokom pandemije)“, kaže Bakić.

Koliko smo "teških, najtežih dana" do sada preživeli i zbog čega ih Aleksandar Vučić stalno najavljuje? 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Politikolog Duško Radosavljević ističe da stvaranje ovakvog narativa floskulom „teški dani“, predsednik Vučić želi sebe da prikaže kao spasioca.

„Setite se spasavanja deteta iz snežne mećave, onda izgiravanja Robina Huda kada treba spasavati penzionere kojima je prethodno zavukao ruku u džep“, kaže Radosavljević.

Dodaje i da je jako teško ući u motive takvog ponašanja.

„Stalna ta priča da nas očekuju teški dani se može prodavati publici koja je naučila da ima tatu celog života, koji stoji iza nje i volšebno je izvaliči iz svake situacije. I tu se pojavljuje Vučić kao jedan superiorni zaštitnik države“, kaže Radosavljević.

Smatra da je Vučićevo najavljivanje „teških dana“ vremenom postalo kontra produktivno.

„Ako želite da imate tržišnu privredu, moderni kapitalizam, ako hoćete jednostavno samo svakodnevni život, onda ta vrsta javne malodušnosti ne može da donese nešto dobro“, zaključuje Radosavljević.

„Teški dani“ koji su ostali iza nas

Predsednik Vučić je 2018. godine, posle dijaloga u Briselu rekao da su pred nama teški dani.

“Građanima Srbije želim da kažem da su teški dani u političkom smislu pred našom zemljom…“, rekao je on.

A, onda su teški dani bili i u 2020, 2021. i 2022. godini. U jeku pandemije koronavirusa, u trenutku kada je u Srbiji uveliko bilo vanredno stanje, predsednik je rekao da nam predstoje, očekivano već, “teški dani”.

“Ne mogu da vam kažem kada će i kako ovo proći, ali predstoje nam veoma teški dani i mnogi toga nisu ni svesni”, rekao je tada Vučić.

Iste godine, u julu, kada je Srbija izašla iz karantina, Vučić je rekao da nam predstoje teški razgovori sa Prištinom, a samim tim i teški dani.

A Kosovo je bilo tema i 2021. godine:

“Prošli smo mnogo teških dana, spremni smo ponovo”, rekao je Vučić.

Sintagmu “teški dani pred nama” predsednik je upotrebio i avgustu 2023. godine Vučić je izjavio da očekuje “velike i teške pritiske”  kao i da su teški dani pred nama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari