Grad Požarevac bio je domaćin obeležavanja značajnog jubileja – 180. godišnjice Garde Vojske Srbije, koja je, Ukazom knjaza Miloša Obrenovića, formirana 1830. godine u ovoj varoši. Svečanosti su prisustvali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, atašei više ambasada, predstavnici lokalne samouprave kao i brojni žitelji Požarevca i okoline.

Manifestacija je počela svečanom pesmom „Vostani Serbie“, koju je izveo gradski hor „Barili“, kraj spomenika Knezu Milošu, kome su, kao svom osnivaču, pripadnici Garde odali poštu. Program na glavnom gradskom trgu otvorili su folklorci iz Požarevca spletovima tradicionalnih igara.

Naređena je počasna paljba pa su odjeknuli topovski plotuni iz dvorišta obližnje škole „Dositej Obradović“. Na svečanoj bini podignuta je državna zastava. Glavnom ulicom, Tabačkom čaršijom, u svečanom poretku, najpre je nastupio Reprezentativni orkestar Garde. Gardisti su izvodili poseban program na tri lokacije : u gradskom parku, Tabačnici i na Trgu oslobođenja prikazujući zainteresovanom građanstvu delove svojih aktivnosti.

Visoki gosti su obišli počasni stroj a zatim se obratili gardistima i građanstvu. Svečano je dočekana ratna zastava a Orkestar garde je intonirao himnu „Bože pravde“.

Održan je svečani defile jedinica Garde a, nakon te spektakularne manifestacije, obavljena je ceremonija ispraćaja zastave. Pripadnici Garde su, u špaliru, crvenim tepihom, došli do svečanih salona u Gradskom zdanju gde je ministar odbrane Dragan Šutanovac otvorio jedinstvenu izložbu uniformi koje je Garda koristila u svojoj dugoj i slavnoj istoriji. Gardisti su dobili „voljno“ i, odeveni u svečane uniforme, šetali gradom gde su se spontano upoznavali sa građanima.

Tadić: Ponosan sam što sam ovde

Gardi je značajan jubilej čestitao predsednik Srbije Boris Tadić: „Meni je zadovoljstvo da danas, na 180. godišnjicu osnivanja naše elitne jedinice, Srpske garde, mogu da uzmem učešća u jednoj ovakvoj manifestaciji, ali istovremeno i prilika da kažem nekoliko reči o Srbiji danas, Srbiji u budućnosti i ulozi naše vojske u našoj Srbiji. Srbija je zemlja demokratskih tradicija i demokratske budućnosti. Srbija je zemlja koja iznad svega želi mir sa svim našim susedima, sa svim ljudima i narodima koji nas okružuju. Srbija danas, kao i Srbija u prošlosti, suočava se i sa iskušenjima i to ne treba kriti od građana, građanima treba govoriti istinu.

Iskušenja nisu samo ekonomske prirode, iskušenja su vezana i za očuvanje integriteta naše zemlje na Kosovu i Metohiji. Kažemo uvek i danas i ubuduće, Srbija sasvim jasno i nedvosmisleno hoće da postane članica EU, ali Srbija nikada i ni po koju cenu neće se odreći svog integriteta na Kosovu i Metohiji. To su dva ključna mesta srpske politike danas i srpske politike u budućnosti.

Što se Požarevca tiče, doći ćemo i ubuduće, pokazujući da je zemlja Srbija uvek spremna da pokloni poverenje i pažnju i obezbedi razvoj svim delovima svoje teritorije. I u godinama koje dolaze, mi ćemo uložiti sredstva u izgradnju i obnavljanje infrastrukture, kako bismo podigli verovatnoću otvaranja novih radnih mesta a ja ću danas obići i neka preduzeća u Požarevcu. Ponosan sam što sam danas zajedno sa gardistima među Požarevljanima, ponosan sam zbog toga što sam u ovome gradu, u Braničevskom okrugu, kao što i vi treba da budete ponosni, što je vaša garda i vaša vojska i danas kao i uvek sa vama“.

Obnavljamo tradiciju Gvardije

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević je istakao: „Požarevac je imao tu privilegiju da knez Miloš na Đurđevdan 1830.godine osnuje Gvardijsku školu koja je brojala 73 kadeta, najstasitijih i najuglednijih momaka Srpske kneževine. Iz našeg okruga, tadašnje Požarevačke nahije, Gardi je pristupilo 18 mladića. Za glavnog komandanta knez je postavio Tomu Vučića – Perišića, junaka Prvog i Drugog srpskog ustanka i prvog srpskog policajca. Ovim činom postavljen je temelj regularnoj srpskoj vojsci, tako da danas Garda predstavlja elitni, najbolji i najopremljeniji njen sastav i zbog toga Garda je čast, uzvišenost, obaveza i ponos našeg naroda i naše države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari