U Srbiji oko pola miliona siromašnih 1Foto: Beta/Milan Timotić

U Srbiji oko pola miliona ljudi živi ispod linije siromaštva i mnogi od njih se oslanjaju na donacije hrane kao osnovni izvor ishrane, rečeno je danas na skupu CSR foruma, uz ocenu da bi ukidanjem poreza na dodatu vrednost na donaciju hrane moglo da se obezbedi 1,2 miliona dodatnih obroka godišnje za narodne kuhinje.

U okviru CSR foruma, koji je organizovao Forum za odgovorno poslovanje uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), nagrađeno je 19 kompanija koje su pokazale izuzetnost u kontinuiranom doniranju hrane za najugroženije stanovništvo, značajan doprinos borbi protiv siromaštva i doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Najvažnija tema na koju se, zajedno sa partnerima iz poslovnog sektora, fokusira Koalicija za dobročinstvo jeste stvaranje povoljnog okruženja za donacije hrane. Analize pokazuju da ukidanje PDV na donacije hrane u Srbiji može da obezbedi skoro 1,2 miliona dodatnih obroka godišnje u narodnim kuhinjama, rekla je Šenli Pinčoti, v.d. direktora misije USAID u Srbiji.

Nagrade su dodeljene najvažnijim donatorima iz prehrambeno-prerađivačkog i maloprodajnog sektora, među kojima su: Atlantik Grupa, Bambi, Koka-kola HBC Srbija, Delez Srbija, Delta holding sa članicama Juhorom i Danubiusom, Gomeks, Imlek, Lidl Srbija, najs fuds (Nice foods) d.o.o, Merkator -S, Metro Cash&aCarry, MK Group sa članicama Carneks i PIK Bečej, Mlekara Šabac, Mleko produkt, Nelt, Nestle Adriatik, PepsiCo Zapadni Balkan, PerSumarketi i Vital a.d. Nagrade su dodeljene i najvažnijim posrednicima u lancu donacija hrane – Crvenom krstu Srbije i Banci hrane, dok su „Tanjir po tanjir“ i Food Scale Hub nagrađeni za izuzetne tehnološke inovacije koje doprinose unapređenju infrastrukture donacija hrane, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari