U Srbiju stigao kontingent skupih lekova protiv korona virusa 1Foto: Pixabay/Guvo59

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je RTS da je u Srbju već stigao jedan kontingent najnovijih lekova protiv korona virusa, koji je sada na proveri, ne navodeći o kom se leku radi.

Ona je rekla da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić borio za te lekove i tokom svoje posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, da je o tome razgovarao da šeikom Muhamedom bin Zajedom jer, kako je dodala, UAE imaju sve najnovije lekove.

„Pričamo i sa Evropskom unijom, i sa farmaceutskim kompanijama iz SAD, i Kinom i Japanom i znam da dolaze još dodatni novi lekovi, ali o tome bolje da pričaju lekari zato što ja samo znam da su stigli i da su katastrofalno skupi“, rekla je Brnabić. Dodala je da država budžetira i za to, jer je to, istakla je, posao države, da nađe novac, a da struka kaže koji su lekovi najbolji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je prethodno da je Srbija nabavila 500 doza „najboljeg leka protiv korona virusa“. Ni on nije naveo ime leka, ali je otkrio da se daje putem infuzije.

„Verujem da ćemo uspeti da spasemo 100-200 života od tih doza“, rekao je on. Vučić je naveo da jedna doza leka košta 5.000 dolara, ali nije rekao odakle je nabavljen.

Infektolog Dragan Delić istakao je juče za Betu da je za obuzdavanje pandemije korone presudna vakcinacija dok su lekovi važni, ali su „postfestum“ medicina kad se infekcija već desi, tako da ova dva sredstva imaju različite zadatke.

„Lekovi ne mogu da budu zamena za vakcinaciju, za mene je težište na vakcinaciji, to je primarno da ne dođemo u situaciju da koristimo skupe lekove čija efikasnost nije sto odsto“, rekao je Delić na pitanje o kontingentu lekova za koronu koji je pristigao u Srbiju.

Navodeći da nije upoznat o kakvim je lekovima za koronu tu reč, on je objasnio da, koliko zna, nijedan nije zvanično registrovan u svetu, a da je prošao sva klinička ispitivanja, da je namenski išao prema SARS Cov – 2, ali da su u toku klinička ispitivanja i izdvajaju se velika sredstva.

Delić, koji je nekadašnji direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti u Beogradu, naveo je da su lekovi nastojanje da se smanje teške kliničke forme i smrtnost zaraženih koronom, uz konstataciju da će biti strahovito skupi jer, kao i uvek kad se izbaci neki novi lek, cena je ogromna.

Prema njegovim rečima, stručnjaci su ti koji treba da kažu koji se lekovi nabavljaju a na osnovu dostupnih studija, informacija koje imaju od kolega iz inostranstva da se pojavio neki novi lek, da je publikovan u najuglednijim časopisima i da zatim zamole državu da ih nabavi.

On je naveo da prvenstveno to treba da kažu ljudi koji se bave tom oblašću, ne toliko Krizni štab za borbu protiv korone, već farmaceuti, kliničari, ukazujući i da ne možemo da uvedemo neki lek a da to nije učinila zemlja koja ga je proizvela i registrovala.

Klinički farmakolog Radan Stojanović izjavio je da bi „idealni“ lek protiv korona virusa bio onaj koji bi se oralno primenjivao, odnosno mogao bi da se koristi kod kuće i tako bi se oslobodile bolnice.

Fajzerov medikament „ohrabruje“

„Kad su lekovi u pitanju, pandemiju smo dočekali nespremni i u kliničkim ispitivanjima smo počeli da koristimo lekove koji su za lečenje drugih virusnih infekcija, kao što je favipiravir i remdesivir“, kazao je još Stojanović za RTS. On je rekao da je „ohrabrujući“ lek koji je proizvela kompanija Fajzer. „Treća faza ispitavanja tog leka je pokazala da je dobar i u prevenciji, kada ga uzimaju oni koji žive sa obolelim od kovida, i u terapiji“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari