U Zrenjaninu kampanja protiv kapitalnih mahinacija 1Foto: Građanski preokret

Zrenjaninci pokreću kampanju protiv kapitalnih mahinacija, kako kažu, koje se dešavaju u okviru velikih investicija kakva je gradnja kineske fabrike pneumatika Linglong.

Smatraju da javnost u Srbiji treba da zna da se u Zrenjaninu gradi najveća fabrika pneumatika u Evropi, mimo zakona Srbije, protiv interesa građana, da se „Shandong Linglong“ gradi na obradivoj zemlji, bez adekvatnih dozvola, bez jasne informacije o tome kako će i na koji način da utiče na životnu sredinu.

-Tražimo da se stopira izgradnja fabrike Linglong. Građani treba da znaju kakve štetne posledice će proizvodnja guma imati na naše zdravlje, na vazduh, vodu, zemlju oko nas. Kad to budemo znali, hajde da pričamo i o investicijama. Prvo naše zdravlje, onda investicije -poručuje Dušan Kokot iz Građanskog preokreta.

U Građanskom preokretu kažu da kampanjom protiv kapitalnih mahinacija žele da pokažu građanima da se izgradnjom ove fabrike krše zakoni, a da se posledice tiču zdravlja svih i budućnosti novih naraštaja. Oni podsećaju da je Vlada Srbije ovom investitoru poklonila 97 hektara oranica, pa potom dodelila subvenciju veću od 75 miliona evra.

U Zrenjaninu će se, podsećaju aktivisti, proizvoditi 14 miliona guma godišnje, odnosno 40.000 guma dnevno a procene su da će Zrenjaninom i okolinom prolaziti  400 šlepera dnevno. Očekuje se velika potrošnja vode čime će se iscrpljivati podzemno izvorište grada, a poseban problem gumarske industrije je ugljena čađ, otpad, otrovni ugalj, plastični otpad.

-Sedamnaest godina mi Zrenjaninci i Zrenjaninke nemamo vodu za piće, da li treba sada da se pitamo šta će biti sa zemljištem, vazduhom. Skoro 4 miliona evra Vlada Srbije je prebacila u budžet grada Zrenjanina za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže ali za Linglong, ne za nas, građane Zrenjanina, koji godinama nemamo pijaću vodu. I autoput se gradi po želji investitora a ne zbog građana, a radove će izvoditi firme i  radnici iz Kine dok ćemo mi plaćati kredite dobijene od Kine – upozorava sociolog Ivan Živkov, aktivista Građanskog preokreta.

Skup u organizaciji Građanskog preokreta održaće se na Trgu slobode 3. Novembra, na Međunarodni dan čistog vazduha. Razgovaraće se o tome šta su aktivisti sve pitali gradsku, pokrajinsku, republičku vlast o fabrici Linglong, zašto ne treba da se ćuti dok se ova fabrika gradi, a niko ne zna koliko i kako će da zagadi vazduh i zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari