Udružena opozicija Leskovca nudi građanima pravnu pomoć 1Foto: Twitter/Južne vesti

Ujedinjena opozicija iz Leskovca saopštila je danas da podržava stanovnike tog grada u odluci da legalno i legitimno ispolje nezadovoljstvo aktuelnom vlašću i najavila da će pružiti pravnu pomoć svima koji zbog učešća na protestima budu prekršajno gonjeni.

U saopštenju koju su potpisali predstavnici Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Stranke slobode i pravde (SSP) i Narodne stranke navodi se da podržavaju nezadovoljstvo građana vlastima koje „nameću nedemokratske i skaredne zakone, čime se remete elementarna prava i garantovane slobode, i ugrožavaju živote svih“.

„Što je bliži kraj apsolutističke i diktatorske vlasti, to su njeni zakoni sumanutiji i luđi… Građani više neće da ćute i trpe. Narod ima legalno i legitimno pravo da spontano i na miran način izrazi svoje nezadovoljstvo i ispolji građansku neposlušnost, što potvrđuje i garantuje Zakon o javnom okupljanju“, smatra opozicija.

Predstavnica SSP-a Jelena Spirić kaže da su prijave građanima koji su učestvovali na dva protesta do sada počele da stižu sa prvog protesta, pa se očekuju da uskoro stignu i sa drugog.

Prema njenim saznanjima, i ona se nalazi na spisku za kažanjavanje po Zakonu o bezbednosti saobraćaja.

„Na krajnje tendenciozan način, Policijska uprava Leskovac počela je građanima da uručuje prekršajne prijave zbog tobože učinjenih prekršaja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Umesto da štiti građane, što joj je nedvosmislena uloga, policija tim istim građanima uskraćuje zakonski pripadajuća prava, čime se budi osnovana bojazan da se policijska uprava stavlja u položaj privatne formacije za zaštitu vlastodržaca koji krše Ustav i skrnave sistem države Srbije“, navodi se.

Na građanskim protestima, tvrde, nije bilo nijednog uniformisanog policajca, što je „vrlo perfidno ali i protivzakonito“.

„Bilo je prisutnih službenih lica (u civilu) koji su fotografisali okupljene ljude i vozila, dušebrižnika iz policijske uprave u Leskovcu sa licemernim osmesima dok su smišljali način da napakoste svojim sugrađanima, komšijama, rođacima. Mali je ovo grad, znamo se međusobno. Treba jedni druge da pogledamo u oči kada ovo zlo prođe“, dodaje se.

Pravnici i advokati, članovi i simpatizeri Ujedinjene opozicije u Leskovcu spremni su da besplatno pruže svaki vid pravne pomoći građanima koji dobiju prijavu.

„Apelujemo na policijsku upravu u Leskovcu da odmah prekine sa svim radnjama uperenim protiv građana i njihovih zajamčenih sloboda i zahtevamo od policijskih službenika razumno i dostojanstveno ponašanje u skladu sa Ustavom i zakonima“, zaključuje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari