Ulazak u EU, ali i zaštita građana 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Cilj Srbije je da uđe u Evropsku uniju, pa njeni propisi treba da budu u skladu sa evropskim normama, delom zbog priključenja Uniji, ali većim delom radi zaštite građana, rečeno je danas na međunarodnoj konferenciji „Opšta uredba EU o zaštiti podataka o ličnosti“.

Primenu Uredbe EU o zaštiti podataka ne dočekujemo spremni, ali je izvesno je da će ona biti relevantna za naše građane, posebno za privredne subjekte, jer svi koji imaju ideju da rade na evropskom tržištu treba da znaju da Unija ima instrumente za primenu standarda i sankcija, izjavio je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

On je ocenio da se u Srbiji ugrožavanje prava na privatnost ne doživljava kao težak delikt.

Kazneni organi reaguju sporadično, slabo i retko izriču ozbiljnije sankcije, a i kada ih izriču, one su gotovo karikaturalne, rekao je Šabić.

Norveški ambasador u Beogradu Arne Sanes Bjornstad je konstatovao da svi želimo da zaštitimo privatni život i da svi imamo pravo na privatnost.

Ne želimo da vlada ili neka kompanija sa kojom nemamo nikakve veze znaju gde koristimo kreditnu karticu ili gde putujemo, ali je danas vrlo lako saznati gde ste bili – pomoću kreditne kartice, mobilnog telefona, Fejsbuka, izjavio je Bjornstad.

On je ocenio da je važno raditi na evropskom nivou, kako bi se zaštitili građani svih evropskih država, uključujući i Srbiju i Norvešku, koje nisu članice EU.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Beogradu Andrea Oricio je rekao da je cilj nove Uredbe EU, koja stupa na snagu 25. maja, da omogući građanima da kontrolišu svoje osetljive informacije, uz istovremeno stvaranje uslova za dalji ekonomski razvoj, posebno važan u vreme reformi, kakve se sprovode u Srbiji.

Oricio je izjavio da mu je drago što može da računa da će svi podržati napore za unapređenje života svih građana Srbije u digitalno doba.

Zamenik šefa Delegacije EU u Beogradu Mateja Norčič Štamcar je rekla da su ogromni koraci u iformatici u protekle dve decenije stvorili veliku potrebu za boljom zaštitom privatnosti građana.

Potrošači, građani i kompanije treba da se osećaju sigurno što se tiče razmene ličnih podataka, da bi imali poverenje u jedinstveno digitalno tržište i obradu ličnih podataka. Sa time će se i Srbija suočiti u bliskoj budućnosti. Firme koje nude usluge u EU će imati koristi od jednog zakona za jedan kontinent, izjavila je Mateja Norčič Štamcar.

Ona je navela da će Evropska komisija dati mišljenje o nacrtu novog zakona o zaštiti podataka u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari