Upozorenje RHMZ na obilne padavine na jugu i jugozapadu Srbije 1Foto: Shutterstock/Golden Brown

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da se večeras i tokom noći, kao i sutra ujutru, na jugozapadu Srbije i zapadu Kosova očekuje inteziviranje padavina.

Očekuje se novih 20 do 60 milimetara kiše, na severu Crne Gore i oko 80 milimetara.Sutra na području Kosova, a posle podne i jugoistočne i istočne Srbije očekuju se obilne padavine, od 20 do 50 milimetara za 24 sata.

U petak i subotu u brdsko-planinskim predelima južnije od Save i Dunava sledi formiranje ili povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 30 centimetara, naročito u planinskim predelima, dok će se u delovima Vojvodine, u Beogradu i Pomoravlju formirati manji snežni pokrivač.

 

U Srbiji će sutra biti oblačno, mestimično s kišom, a na jugu i jugoistoku i sa pljuskovima uz mogućnost grmljavine, dok će na visokim planinama padati sneg, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najviše padavina očekuje se na jugu, jugoistoku i istoku Srbije, od 20 do 50 milimetara za 24 sata, na jugozapadu od 10 do 25 milimetara, u ostalim krajevima manje.

Duvaće slab i umeren, južni i jugoistočni vetar, u Banatu i na planinama povremeno i jak, tokom dana u postepenom skretanju na zapadni i severozapadni.

Tokom noći u brdsko-planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije prelazak kiše u sneg.

Najniža temperatura biće od četiri do 13, a najviša od sedam na severu do 17 stepeni na jugoistoku zemlje, posle podne u padu.

U Beogradu će biti umereno do potpuno oblačno i tokom većeg dela dana suvo, a kiša se očekuje uglavnom ujutru, kao i u večernjim satima.

Najniža temperatura biće oko 10, a najviša oko 14 stepeni.

Narednih dana biće pretežno oblačno i osetno hladnije. U petak na severozapadu suvo, u ostalim krajevima s kišom, susnežicom i snegom. Za vikend i u ponedeljak u brdsko-planinskim predelima povremeno sneg, prvo uz stvaranje, a zatim i povećanje visine snežnog pokrivača, dok će na severu Srbije padati kiša i sneg uz znatno manju količinu padavina, a kiša će padati i u Negotinskoj Krajini.

Biometeorološka prognoza za četvrtak, 19. januar 2023. godine:

Nepovoljne biometeorološke prilike za većinu hronično obolelih. Oprez se savetuje srčanim i cerebrovaskularnim bolesnicima, kao i astmatičarima. Očekivane su meteoropatske reakcije u vidu reumatskih bolova i smanjenja radne sposobnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari