Osmi sajam suvomesnatih proizvoda počeo je juče u Mačkatu, zlatiborskom selu čuvenom po pršuti. Poznata pršutijada trajaće do nedelje, a suvomesnate proizvode, pod šatrom u porti seoske crkve, izložilo je tridesetak proizvođača. Organizatori Sajma su proizvođači iz ovog sela i čajetinska opština, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Osmi sajam suvomesnatih proizvoda počeo je juče u Mačkatu, zlatiborskom selu čuvenom po pršuti. Poznata pršutijada trajaće do nedelje, a suvomesnate proizvode, pod šatrom u porti seoske crkve, izložilo je tridesetak proizvođača. Organizatori Sajma su proizvođači iz ovog sela i čajetinska opština, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Miris i ukus pršute, goveđe i svinjske, kobasica i stelje koje domaćini sa ovog područja proizvode po receptima iz davnina privući će više hiljada posetilaca. Dodatni razlog za posetu su bogat zabavni program, uz trubače i kulturno-umetnička društva.
Sajam je otvorio i pršutu degustirao Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, poručujući da je i u ovoj oblasti potrebno ispoštovati evropske standarde.
– Da bismo od pršute imali još veću korist moramo da usvojimo određene standarde u proizvodnji, jer svima je jasno da je to neophodno. U vremenu koje dolazi moramo balansirati između tradicije i zahteva EU. Ponosan sam što Srbija ima Mačkat i pršutu, kakvu prave domaćini iz ovog sela – rekao je ministar. On je i obećao da će tokom 2008. Ministarstvo poljoprivrede obezbediti pomoć od 70 evra po rasnoj kravi, ali i kredite po povoljnim uslovima.
Najviše nagrada na pršutijadi pripalo je Miliji Brkoviću iz Mačkata koji je osvojio pet velikih zlatnih medalja za pršute, slanine, kobasice i ovčju stelju i time postao pobednik ovogodišnjeg sajma.
– Meso sušim kao što su to radili moji preci pre sto i više godina i od toga živi cela moja porodica. Nema tu druge tajne, uzvratio je Milija na radoznalost novinara o tajnim receptima za vrhunski ukus i kvalitet suvog mesa iz njegove sušare.
Stručni žiri Sajma takođe je potvrdio da se i ove godine u Mačkatu mogla probati samo najbolja pršuta i drugi suvomesnati proizvodi. Posetioci su mogli da po sajamskom popustu kupe pršutu po ceni od 1.000 do 1.200, kobasicu i slaninu od 500 do 600, a stelju za 800 dinara. Pravi kuriozitet Sajma je najteža goveđa pršuta od 29 kilograma, duga 3.10 metara, koju je izložio Dragan Kurćubić i bio spreman da je proda za 30.000 dinara, iako ona, kako je procenio, „vredi više“.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


