Partija za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) osvojila je čak 42 odbornička mesta na lokalnim izborima širom Engleske održanim u četvrtak, što je oko 25 odsto glasova u okružnim većima gde je zastupljena.


UKIP je ovim izbornim uspehom oborio vlast konzervativaca u Linkoširu, koji će sa 16 odborničkih mesta biti glavna opoziciona stranka. Don Rensom iz UKIP-a izjavio je da je vreme ove stranke konačno stiglo. „Građanima je svega dosta, i nadam se da ćemo im mi dati nešto drugačije i potrošiti porez Linkošera na njegove građane“, naveo je Rensom.

Piter Bedford, član veća iz redova Konzervativne partije, koji je u Linkoširu izgubio svoju stolicu, rekao je da su građani na izborima pokazali da su protiv centralističke politike, dodajući da je razočaran izbornim rezultatom, ali da će torijevci ponovo „odskočiti“.

Torijevci su izgubili vlast i u Glosterširu, gde je UKIP osvojio tri, a laburisti četiri mandata, ali su ipak najviše odborničkih mesta dobili u pet okružnih veća – Devon, Somerset, Hempšir, Hartfordšir i Eseks. Grant Šaps, kopresedavajući Konzervativne partije, priznao je da su indenpendisti „dobro prošli“ na izborima, dodajući da ih je njegova partija ipak nadmašila. Međutim, on je istakao da su građani poslali jasnu poruku i naglasio da su je torijevci „čuli“.

Laburisti su saopštili da su osvojili 50 odsto glasova u Južnom Šildsu, a mandate su u odnosu na prethodne izbore izgubile i liberalne demokrate, uključujući i četiri u za njih ključnoj oblasti – Somerset.

Najdžel Feridž, lider UKIP-a i poslanik u Evropskom parlamentu, izjavio je da je učinak njegove stranke na lokalnim izborima „izuzetan“. „Britanija je u haosu i potrebne su joj radikalne reforme. Trenutno većina građana želi da UKIP vrati našu zemlju na mesto kome pripada“, rekao je Feridž. Prema istraživanjima javnog mnjenja, glasači UKIP-a su ustvari bivši Torijevci. Međutim, antievropskoj stranci pridružili su se glasači laburista i liberalnih demokrata.

Profesor Startklaj Univerziteta Džon Kertis smatra da je UKIP ostvario „izvanredan učinak“, navodeći da ova partija predstavlja najozbiljniju pretnju time što je postala četvrta stranka po snazi u Engleskoj od Drugog svetskog rata.

Džon Baron, konzervativni poslanik za Basildon i Bilerisej, koji je zahtevao donošenje zakona o referendumu za ulazak/izlazak Britanije iz EU, izjavio je da se UKIP više ne sme posmatrati kao „protestna stranka“. „Kada vidite UKIP, pogotovo u Eseksu, gde su osvojili četvrtinu glasova, poruka našem rukovodstvu je da moramo da prestanemo da ovu stranku gledamo kao protestnu. Neki od njenih članova su izrazili zabrinutost o EU na koje moramo da obratimo pažnju“, ukazao je Baron.

Premijer Dejvid Kameron će zbog uspeha UKIP-a biti pod većim pritiskom da sprovede referendum o članstvu Britanije u Evropskoj uniji i zauzme oštriji kurs prema imigrantima, piše britanska štampa. Kameron je izjavio da će predložiti referendum o EU ukoliko bude ponovo izabran za predsednika britanske vlade. Feridž je tada ismejao premijera. „Ne želimo da budemo kao Švajcarska? Pa da, bili bismo bogati, šta će nam to“, rekao je Feridž.

Britanski antievropljani

Partija za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevsta (UKIP) je antievropska, desničarska stranka. Njeni predstavnici je opisuju kao „demokratsku, slobodarsku stranku“. UKIP trenutno ima 11 od 73 britanska mesta u Evropskom parlamentu, tri člana u Domu lordova, kao i jedno mesto u skupštini Severne Irske. Najdžel Feridž, koji je osnivač stranke od 1991, kada se zvala Antifederalsitička liga, izabran je 2010. ponovo za predsednika. Poslanik UKIP-a u Evropskom parlamentu je od 1999.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari