Užice: Taksista prekinuo štrajk glađu posle šest dana, postignut dogovor sa gradskim vlastima 1Foto: A. MIlošević

Arsenije Hadži Basur štrajk glađu je prekinuo i svoje vozilo pomerio sa platoa ispred Gradske kuće posle sastanka sa predstavnicima Gradske uprave koji su mu, kako kaže, dali garancije da će njegovi najvažniji zahtevi biti ispunjeni.

On je u štrajk stupio 16. decembra, nezadovoljan uslovima rada taksista, a u zaključcima sa sastanka, između ostalog, se navodi da će se Grad Užice obratiti Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti, radi dobijanja mišljenja o pružanju spiskova aktivnih vozila registrovanih za taksi prevoz i spiska izdatih dozvola za preduzetnike, što je bio jedan od štrajkačevih zahteva.

Kako je Danas već pisao, Hadži Basur je na tim podacima insistirao navodeći da su oni javni u Beogradu, ali je dobio odgovor da u tom slučaju razliku između Užica i Beograda čini postojanje Sekretarijata za saobraćaj u glavnom gradu Srbije, koji tim podacima raspolaže.

Papir kojim je postignut dogovor između gradske vlasti i taksiste, koji je štrajkovao šest dana, sadrži i stavku da će u narednom periodu u odlučivanju o cenama taksi prevoza odlučivati Radna grupa u koju će biti uključeni i legitimni predstavnici taksista.

Užice: Taksista prekinuo štrajk glađu posle šest dana, postignut dogovor sa gradskim vlastima 2
Foto: A. Milošević

Gradskom veću biće predložena uvećana cena taksi prevoza od 167 dinara, dok će svaki naredni kilometar koštati 57 dinara. Biće predloženo i da se postojeće cene van gradskog područja, isključujući Sevojno, mogu uvećati za 10 odsto.

Navodi se i da je u cenovnik potrebno uneti „mogućnost uvećanja cene taksi prevoza noću, za 26 odsto, nedeljom za 10, a za vreme državnih praznika za 20 odsto“.

Na ovom sastanku, predstavnici Grada su se obavezali da će ostvariti kontakt sa Policijskom upravom u Užicu, kako bi se unapredila bezbednost taksista, posebno u noćnim satima.

Osim toga, gradsko rukovodstvo će obavestiti nadležne državne organe o ukazivanju Sindikata vozača na nezakonitosti u taksi delatnosti u Užicu, unaprediti postojeća i dodeliti nova stajališta taksistima u dogovoru sa Radnom grupom, koja će biti formirana u januaru.

Arsenije Hadži Basur kaže da je zadovoljan postignutim dogovorom i da smatra da je pokazao da je spreman na kompromis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari