Snežne mećave su dovele do proglašenja vanredne situacije u kojoj je mobilisana sva raspoloživa mehanizacija i tehnika da se pomogne zavejanom stanovništvu. Probijaju se zavejani putevi, spasavaju bolesni, doprema se hrana starim licima. Dobar primer kako se angažovanjem svih državnih potencijala i velikim zalaganjem mogu postići rezultati vredni hvale.


Svi koji su na početku vremenskih nepogoda pokušali da kritikuju vlast da nije dovoljno efikasna u snežnim mećavama, brzo su zaćutali, suočeni sa jako dobrom organizacijom, požrtvovanjem i izvanrednim naporima svih onih koji učestvuju u rasčišćavanju, spasavanju i pomaganju ugroženom stanovništvu. Niko nije mogao da bude ravnodušan na vesti da je pedesetak hiljada ljudi otsečeno od sveta u zavejanim naseljima. Isto važi i za više desetina hiljada onih koji su zbog kvarova ostali bez struje. Svi odaju priznanje spasilačkim ekipama koji su iz nanosa spasili stotinak ljudi.

Zabrinjava činjenica da se odavno nije prepoznala vanredna situacija u kojoj su se našla privatizovana preduzeća, stotine hiljada onih koji su ostali bez posla, desetine hiljada beskućnika i onih bez sredstava za život kojima je isključena struja zbog dugovanja. Nameće se i pitanje da li je nivo korupcije i privrednog kriminala dostigao odavno razmere dovoljne da se proglasi vanredna situacija i da se za rešavanje takvih problema izvrši mobilizacija svih državnih organa. Tu nam nije smetao mraz, mećava i košava. Nisu nam nedostajali grederi i bageri, a naravno ni broj državnih činovnika svih profila i profesija. Ono što nam nedostaje je svest da su odavno neki problemi dostigli nivo elementarne nepogode i želja da se sa tim borimo kao i sa sadašnjim snežnim nanosima.

Ostaje nam da se nadamo da će vrlo brzo još neke elemntarne nepogode shvatiti i proglasiti sem snega i poplava. To da država može sve kad hoće, videlo se ovih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari