"Vanstranački" lekar najpoželjniji direktor 1

U anketi koju je na društvenim mrežama sproveo portal InfoVranjske najviše glasova za novog direktora Zdravstvenog centra Vranje u okviru koga su i Opšta bolnica i Dom zdravlja dobio je načelnik dnevne Onkološke bolnice dr Kosta Zdravković.

Na ovaj način potvrđeno je pisanje Danasa da ovaj mladi stručnjak u javnosti uživa poverenje pacijenata, ali i kolega da na mestu direktora nasledi ginekologa dr Dragana Veličkovića, nakon tri incidenta sa smrtnim ishodom zabeležena na odeljenjima hitne pomoći i ginekologije.

U dosadašnjem toku glasanja Kosta Zdravković je kao vanstranačka ličnost, od svih učesnika ankete dobio 58 odsto podrške za obavljanje direktorske funkcije dok ortoped Dušan Aleksić (SNS) ima podršku 42 odsto učesnika ankete. Pominje se i ime otorinolaringologa dr Mladena Kostića (SPS), ali bi on na ovu funkciju mogao da dođe samo u slučaju da ovo mesto pripadne socijalistima koji su potpisali koalicioni sporazum sa naprednjacima u raspodeli funkcija na lokalu. Ovim povodom Zdravković, koji je na čelu odeljenja gde najteži bolesnici sa oboljenjem od raka primaju terapiju, nije se oglašavao.

Supervizor za stanje u ZC Vranje koga je odredio ministar zdravlja dr Nebojša Dimitrijević za danas je najavio konferenciju za novinare na kojoj bi trebalo da saopšti „svoje utiske o zatečenom stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi“ u kojoj je došao po drugi put posle šest meseci sa istim zadatkom da pokuša da sredi stanje.

– Na osnovu dokumentacije koja mi je stavljena na uvid zaključio sam da u poslednjih godinu i po dana nije bilo ne namenskog trošenja sredstava što je svakako za pohvalu. Što se tiče smene, o tome odlučuje ministar Lončar, a ja ću lekarima prepustiti da sami procene da li u onome što se desilo oni prepoznaju svoju moralnu odgovornost. Nastavljamo sa sastancima koje ću imati sa načelnicima odeljenja bolnice, kao i doma zdravlja a sve svoje utiske javnosti ću saopštiti na današnjoj konferenciji za medije – pojašnjava za Danas dr Dimitrijević.

On je na znaš list naveo da je u vranjskom ZC „prisutan rođački odnos među lekarima koji opterećuje njihov rad i zbog čega su uočeni incidentni slučajevi što mora da se prevaziđe. On priznaje da ovoj zdravstvenoj ustanovi nedostaju lekari kao i medicinsko osoblje što je opet u nadležnosti resornog ministarstva koje o tome odlučuje.

Mnogo toga škripi u organizaciji

Lekari u ZC Vranje, koji odbijaju da se javno izjasne o mogućim kadrovskim promenama, ocenjuju da je ovakvo stanje „nedopustivo i da je posledica višegodišnjeg političkog kadrovisanja na koje oni nisu imali direktnog uticaja niti su bili konsultovani“. Većina ih je ipak za promene, jer smatraju da samo „novi menadžment može da pacijentima vrati nadu da su u sigurnim rukama kada se nađu na nekom od odeljenja ove zdravstvene ustanove“. Niko ne poriče da je u ZC poboljšano stanje uslova za lečenje pacijenata, ali da „mnogo toga škripi u organizaciji zašta odgovornost ponajviše snosi aktuelno rukovodstvo na čelu sa dr Veličkovićem i njegovim saradnicima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari