Poljski predsednik Andžej Duda je upozorio da će se Evropska unija suočiti s „veoma ozbiljnom krizom“ ukoliko Velika Britanija napusti njene okvire. Britanski premijer Dejvid Kameron, koji se bori za reforme, obećao je da će do kraja 2017. biti održan referendum o članstvu Britanije u EU.

Govoreći za Bi-Bi-Si, Duda je rekao da želi da Unija bude čvrsto rešena da bude efikasnija i da u njenim okvirima ima više demokratije. Poljski premijer je, međutim, kritikovao ključni predlog Kamerona da se odloži isplata radnih povlastica za nove migrante u EU na četiri godine. On je rekao da neće prihvatiti nikakve zakone o radu EU koji bi mogli da diskriminišu pojedince iz određenih država-članica. 

„Iznenadna“ izborna pobeda Dude u maju ukazala je na skretanje Poljske udesno, navodi britanski javni servis. Vladajuća konzervativna Partija prava i pravde (PiS) se poslednjih nekoliko nedelja sukobljava sa kritičarima u zemlji i u EU zbog tvrdnji da pokušava da manipuliše državnim institucijama.

Duda je rekao da EU ima „mnogo slabosti“, te je upozorio da bi takozvani „Brexit“ (izlazak Britanije iz bloka) mogao da uzrokuje dodatni haos. „EU stalno potresaju krize, bez obzira da li je to finansijska ili izbeglička kriza. Hajde da se ne foliramo – izlazak Velike Britanije iz EU će predstavljati veoma ozbiljnu krizu za EU. U to nemam sumnje“, rekao je Duda. 

On je naglasio da novo rukovodstvo Poljske ne čine evroskeptici, već „evrorealisti“ koji žele da se EU promeni. Članovi Evropskog parlamenta iz redova vladajuće PiS partije u Poljskoj su u EP-u s britanskim konzervativcima. „Želimo da EU bude efikasna, tako da predvidi sve buduće probleme koji joj se nađu na putu“, rekao je Duda. On je, međutim, dodao da se ne slaže s Kameronovom inicijativom da migranti iz zemalja EU primaju radne povlastice tek nakon što u Britaniji provedu četiri godine.

„Ne slažem se s kršenjem naših osnovnih sloboda koje imamo u okvirima EU, a jedna od njih je princip nediskriminacije. I apsolutno se ne slažem s promenom tog principa“, ukazao je poljski predsednik. 

Duda je takođe komentarisao proteste protiv planiranih promena Ustavnog suda za koje kritičari kažu da će potkopati njegovo ovlašćenje da nadležne poziva na odgovornost. Zakon nalaže da odluku o slučajevima donosi veće od najmanje 13 od ukupno 15 sudija Suda, dok je u postojećem sistemu najmanji broj između pet i devet sudija. Promene je u utorak odobrio donji dom poljskog parlamenta, te o tom predlogu treba sada da se izjasni gornji dom, koji je takođe pod kontrolom PiS-a. 

Duda je optužio učesnike protesta da ne prihvataju rezultate izbora održanih u oktobru. „Ove demonstracije prvenstveno čine oni koji su donedavno vladali Poljskom, a koje su s vlasti smenili poljski birači na opštim izborima. Oni jednostavno ne žele to da prihvate“, rekao je Duda. Šef Evropskog parlamenta Martin Šulc je kritikovao novo rukovodstvo Poljske zbog „nedostatka solidarnosti“ kada je reč o izbegličkoj krizi. Duda je rekao da zemlja prihvata „ljude koji žele da dođu ovde“, ali je ponovio da Vlada neće prihvati obavezujuće kvote za azilante.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari