Grčka je pooštrila kazne za rasizam, antisemitizam i govor mržnje. Kazne su sa dve povećane na tri godine zatvora, kao i za poricanje ili veličanje Holokausta, genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. Razlog što je ova tema došla u centar zbivanja je iznenađujući porast popularnosti ekstremno desničarske partije Zlatna zora, protiv koje se vodi istraga zbog toga što je, navodno, podsticala napade na imigrante.

Ta partija je na nedavnim izborima ostvarila odlične rezultate, tako da su ušli i u Evropski parlament, a lider Zlatne zore Nikos Mihalolijakos javno je poricao postojanje gasnih komora i krematorijuma za vreme Drugog svetskog rata, a za Adolfa Hitlera rekao je da je „glavna istorijska ličnost 20. veka“.

Poslednjih godina, kako je globalizam doživeo krah, građani jedini spas vide u ekstremnim opcijama, pa je zato i došlo do povećanja ekstremnog nacionalizma. Pogledajte samo Evroparlament. Trećinu čine poslanici iz radikalno-desničarskih partija. Evropu je ophrvao strah od imigranata, islama, nezaposlenosti… U osnovi leži strah da će zbog sve većeg broja imigrantskih porodica doći do gubljenja autentične nacije i da će postati manjina u sopstvenim zemljama… Odatle mržnja prema muslimanima, emigrantima… Sve je važnije ko je koje vere i koje je nacije. Mogu evropejci i administracija da negiraju koliko god hoće, ali u bivšim komunističkim državama, koje sada čekaju na red za ulazak u EU, crkva je preuzela ulogu države i jača je od države. Pogledajte samo slučaj Srbije. Sveštenici i vladike su izvan zakona. Primera ima koliko god hoćete. Najgore je što sve to mirno primaju sve tri grane vlasti – i sudska i izvršna i zakonodavna. Svaka na svoj način. Odgovor je kao i uvek pred nosom. Svi se slažu sa onim što crkva radi.

Svaka čast Grcima na toj odluci. U Srbiji je i danas dozvoljeno nositi nacistička obeležja i niko vas ništa neće pitati. Tužioce to ne zanima (ispod časti im je da se bave time?!), a policija okreće glavu, jer je veliki broj njih baš za radikalna rešenja. U Mađarskoj su na vlasti ekstremni desničari, u Francuskoj je najviše glasova za evroparlament osvojila fašistička stranka Nacionalni front, u Austriji desničari konzervativci… Evropa pravi težak zaokret udesno. Kao posledica toga i dalje klerikalizacije, samo je pitanje vremena kada će se točak istorije ponovo okrenuti unazad. Ne predviđam novi Holokaust, ali tolika decenijska fascinacija fašizmom, ustaštvom, četništvom u bivšim jugoslovenskim republikama jednostavno ne može da izađe na dobro. Ovde još nije došlo do negiranja Holokausta, kao u Iranu, recimo, jer ima još živih svedoka, ali državni vrh, ne samo aktuelni, nego i oni nazovi demokratski od 2000. stide se toga što je u Drugom svetskom ratu Srbija bila na strani zemalja pobednica nad fašizmom. Kao da bi voleli da je istorija ostavila i Srbiju i Evropu okupiranu od nacista. Rehabilituju se oni koji su otvoreno sarađivali sa okupatorom i od toga imali koristi. Čak se i istorijske činjenice izvrću. Kao komunisti su lagali, a istoričari nisu dobro razumeli događaje.

U Srbiji je danas malo onih koji smatraju da bi trebalo istražiti postojanje logora tokom Miloševićevih devedesetih i odgovornost „genijalaca“ koji su došli na tu ideju da ih prave u Srbiji. Ne kažem da se svi slažu sa zločinima, ali očito je da se zlo ciklično ponavlja i da nekadašnje žrtve postaju zločinci i obratno. Cikličnost zla je naprosto neprekidiva. U tome neće mnogo pomoći ni suđenja za ratne zločine u Hagu. Proterani će uvek optuživati one koji su ih proterali iz kuća i stanova, a oni koji su proterivali smatraće i dalje da su to uradili za dobrobit svog naroda – srpskog, hrvatskog, bošnjačkog… Nema kajanja. Zato je i pomirenje na Balkanu skoro nemoguće. Ratovi devedesetih u bivšoj Jugoslaviji doveli su do stvaranja etnički čistih država. Odatle i agresivni nacionalizam. Nacionalne države, koje su relikt 19. veka, zasnivaju se na jedinstvu nacije, nacionalnom osećanju, veri… Problem je što sve to dovodi do skučenosti razmišljanja i pogleda na stvarnost. Ta skučenost dovodi do zatvaranja i izolacije, a izolacija do nasilja prema manjinama, onima koji nisu kao većinski narod. A gde god da je sprovođen takozvani nacionalni projekat, manjinski narodi su stradali žestoko. I u Hrvatskoj, u Bosni i Republici Srpskoj i na Kosovu se isto desilo. Razarajuća mržnja ni danas ne jenjava. Vratili bi oni jedni drugima za sva zla koja su im naneli samo da nema međunarodne zajednice. Takozvano „uterivanje demokratije“ u balkanskim državama očito nije uspelo. I to je jedini razlog što se svi sad vraćaju „proverenim“ nacionalnim projektima. Ono što ni domaći, a ni balkanski nazovi političari nikako ne razumeju, sve uzdajući se u dvostruku igru – jednu prema Evropi, a drugu za domaće potrebe, jeste da negovanjem nacionalizma sami sebi „pucaju u noge“, jer za ekstremne nacionaliste ništa nije dovoljno dobro, sve dok nije 100 posto domaće.

Autor je urednik dodatka Pravo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari