Ovogodišnji 24. vinski bal, najznačajnija privredno-turistička manifestacija u ovom kraju, biće održan 5. septembra. Umesto uobičajena tri dana, proslava je svedena na jednodnevnu svetkovinu u čast vina, vinograda i lepote, a razlog je – besparica.

Prvi put je Vinski bal održan 1960. i tada je bio svojevrsna atrakcija u Vlasotincu. Do prekida je došlo 1969, da bi 1994, uz pomoć entuzijasta, bal bio obnovljen i od tada se održava svake godine, obično krajem avgusta ili početkom septembra.

Srboljub Takić, direktor Direkcije Vinskog bala, podseća da je namera organizatora da ova manifestacija bude podsticajna za vinogradare i vinare, jer se čuveno vlasotinačko vino pilo i na carskim dvorovima i u najpoznatijim kafanama Beograda i drugih mesta širom nekadašnje Jugoslavije.

Iako će ove godine Vinski bal trajati samo jedan dan, vlasotinačka čaršija, a posebno deo oko reke Vlasine, biće u znaku pesme, vina i mladosti. Po tradiciji, biće izabrani najbolji vinar i vinogradar, najveseliji gost i proglašena „boginja vina“, a biraće se i najbolja pesma i karikatura posvećena vinu i vinogradima.

Hroničari ovoga kraja ističu da je istorija Vlasotinca, možda, najpre istorija vina i vinogradarstva. Još 1923. vlasotinački vinogradari najpre su se udružili, a potom i formirali Vinarsku zadrugu. Tada se naglo razvija vinogradarstvo, a ključni problem postaje prerada i smeštaj vina. Zato 1931. zadruga u centru ovog vinogorja podiže veliki vinarski podrum, tzv. donji podrum kapaciteta 32 vagona. Šest godina kasnije podrum se širi, a nešto kasnije se gradi i tzv. gornji podrum za smeštaj 50 vagona grožđa. Pred Drugi svetski rat vinarski trgovci Jovan Dimitrijević-Amerikanac i Milan Valčić podigli su dva podruma i bilo je dovoljno kapaciteta sa smeštaj grožđa sa celokupnog vlasotinačkog vinogorja.

Pored atara samog Vlasotinca, poznati vinogradi su i u okolini Dadinca, Šišave, Donje Lomnice, Konopnice, Skrapeža i drugih mesta. Istraživanja govore da su pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka vinogradi zauzimali oko 2.000 hektara, ali se poslednjih tridesetak godina površine znatno smanjuju, vinogradi krče i pretvaraju u njive, voćnjake i livade, bagremove i borove šume ili su jednostavno napušteni i zarasli u korov.

Vinski bal se održava u centru grada, kraj reke Vlasine, na otvorenom prostoru između dva ovdašnja hotela – „Novog Zemuna“ i „Grozda“, na mostovima, pored mlina i brane i iznad jezera. U Vlasotincu, i pored nevolja s kojima se ova sredina susreće, mnogi vreme mere na dane pre i posle Vinskog bala.

 

Nadrealizam

U monografiji „Vlasotince“, mr Luka Krstić, nekadašnji čuveni profesor Vlasotinačke gimnazije, sada profesor Visoke škole za vaspitače u Pirotu, podseća na reči italijanskog slikara svetskog glasa Lorenca Pijemonta, koji je, posle posete „Vinskom balu“ 1995, uzviknuo: „Mislio sam da je Felini nadrealista, a kada sam video Vinski bal, sad mislim da je realista.“

Bure vina za najbolje plivače

Srboljub Takić, direktor Direkcije Vinskog bala, kaže da će posebno biti atraktivno takmičenje plivača. Najbrži među njima dobiće bure vina koje ga čeka na cilju trke, na drugoj strani reke Vlasine, na čijim obalama se održava najveći deo Vinog bala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari