U Italiji je juče održana državna sahrana žrtava zemljotresa koji je pogodio centralni deo te zemlje i proglašen je nacionalni dan žalosti. U Italiji su sve zastave spuštene na pola koplja. Po specijalnom odobrenju Vatikana, dvočasovna misa za žrtve katastrofalnog zemljotresa održana je u Lakvili na Veliki petak po gregorijanskom kalendaru.

Održana je i služba za pokoj duša žrtava muslimanske veroispovesti. Dan ranije, počele su pojedinačne sahrane poginulih studenata i turista u njihovim rodnim mestima. Sahrana je juče počela porukom pape Benedikta XVI koju je pročitao njegov lični sekretar. „U ovim dramatičnim trenucima kada je strašna tragedija pogodila ovu zemlju osećam se duhovno prisutan sa vama i delim vaš bol“, rekao je papa u poruci koja je pročitana pre mise, koju je vodio drugi čovek Vatikana, kardinal Tarćizio Bertone. Grupnoj sahrani stradalih u razornom zemljotresu prisustvovalo je 10. 000 ljudi, među kojima su bili predsednik i premijer Italije, Đorđo Napolitano i Silvio Berluskoni, kao i mnogi drugi zvaničnici. Inače itlalijanska vlada je produžila potragu za žrtvama, a stručnjaci su počeli da procenjuju štete.

Za obnovu 1,3 milijarde evra

Italijanska vlada je usvojila paket mera kako bi finansijski pomogla ugrožene. Pored odvojene 1,3 miljarde evra za obnovu, odlučeno je da svi stanovnici pogođene regije naredna dva meseca ne moraju da plaćaju račune za struju i gas. U međuvremenu, novi potresi i dalje pogađaju centralnu Italiju. U poslednja tri dana regiju Abruco potreslo je 180 jačih i nekoliko stotina slabijih zemljotresa. Jedan od poslednjih, jačine 4,9 stepeni po Rihterovoj skali, osetio se i u Rimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari