Vojska Hondurasa uhapsila je juče predsednika Manuela Zelaju i deportovala ga u Kostariku samo jedan sat pre početka referenduma na kojem je trebalo da se glasa o mogućnosti da dobije još jedan mandat.

Zelaja je ubrzo iz glavnog grada Kostarike poručio da su ga vojnici „brutalno kidnapovali“ i da je žrtva državnog udara. Osim Zelaje, vojska je uhapsila i nekoliko ministara, kao i diplomata.

Agencije prenose da je oko 200 vojnika u ranim jutarnjim časovima upalo u predsedničku rezidenciju i uhapsilo Zelaju dok je još bio u krevetu. Kako se navodi, povod za ovaj čin bilo je protivljenje velikog dela vlasti referendumu, koji je Vrhovni sud proglasio nelegalnim. Nakon proterivanja Zelaje, brzo je reagovao Kongres Hondurasa koji je prihvatio navodno pismo ostavke predsednika datirano sa 26.junom. Međutim, Zelaja je ubrzo demantovao da je podneo ostavku i naveo da je pismo lažno. Kongres je imenovao i predsedavajućeg tog tela Roberta Mičeletija za predsednika. Mičeleti je član Zelajine partije, ali i protivnik referenduma. U rezoluciji Kongresa Zelaja se optužuje za „ispoljavanje neregularnog ponašanja“ i „dovođenje u opasnost vladavine zakona“.

Državni udar vojske Hondurasa naišao je na osude drugih zemalja, a predsednik Venecuele Ugo Čavez poručio je da su vojne snage njegove zemlje u pripravnosti i da će odgovoriti vojnom silom ukoliko njegov diplomatski predstavnik u Hondurasu bude napadnut ili kidnapovan, preneo je Rojters. On je rekao da su vojnici u Hondurasu kidnapovali kubanskog ambasadora, a da su venecuelanskog ostavili pored puta pošto su ga pretukli. Čavez je dodao da će nova vlada, ukoliko bude postavljena nakon ovog udara, biti poražena. Akt vojske Hondurasa osudile su i SAD, Kuba i Ekvador. Nekoliko stotina Zelajinih pristalica okupilo se protestujući zbog hapšenja, a ulicama patroliraju tenkovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari