Vreme je za integraciju migranata u srpsko društvo 1Foto: EPA / Edvard Molner

Institucije u Srbiji više ne mogu da tretiraju migrante sa Bliskog istoka kao da su na našoj teritoriji u prolazu, već treba da preuzmu odgovornost za njihovu integraciju u srpsko društvo.

To je poruka današnje konferencije udruženja za borbu protiv trgovine ljudima „Atina“ i fondacije Konrad Adenauer u Medija centru.

Povodom Međunarodnog dana migranata, Norbert Bekman, direktor Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji, poručio je da se rad organizacija civilnog društva sa izbeglicama u Srbiji promenio jer i migranti sada duže borave u našoj zemlji pa naša administracija mora da se prilagodi i odgovori na njihove potrebe.

– Migranti duže ostaju u Srbiji, ali njihova budućnost je neizvesna, zbog toga je ovde potrebno više kvalifikovanih službenika i administratora koji će voditi računa o tome da se njihova prava poštuju. Sada su opštine, gradovi i udruženja civilnog društva ti koji moraju da se izbore da pomognu migrantima i osmisle kako da se politički i administrativno postupa prema njima, ukazuje Bekman.

Da je integracija ključna reč u daljem postupanju Srbije prema migrantima, zaključuje Jelena Hrnjak iz udruženja „Atina“, naglasivši da ovo pitanje moramo da otvorimo bez obzira na trenutni status izbeglica i to koliko oni planiraju da se zadrže u našoj zemlji.

– Pre godinu dana pričali smo o tranzitu migranata kroz našu zemlju, sada je vreme da govorimo o njihovoj integraciji, da omogućimo uslove da se uključe u naše društvo i ostvare svoja prava. Integracija mora da stoji nasuprot rasizmu, ksenofobiji i nasilju koje se često iskazuje prema njima, naglasila je Hrnjak.

Da je integraciju moguće postići kroz postojeći pravni okvir, naglašava Milan Aleksić iz udruženja „Atina“, koji dodaje da su naši zakoni dobri ali nedovoljno iskorišćeni, što potvrđuje istraživanje koje je ova organizacija sprovela.

– Država mora biti svesna da izbeglička kroza nije završena, ona je samo promenila oblik. Sada moramo da počnemo da se bavimo edukacijom migranata, da im omogućimo obrazovanje, da nauče jezik, da ih uključimo na tržište rada – poručio je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari