Vrhovni sud SAD razmatra slučajeve hitnih abortusa u državama gde su potpuno zabranjeni 1Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Američki Vrhovni sud će danas razmatrati da li lekari mogu da vrše abortuse tokom hitnih medicinskih zahvata u onim saveznim državama u kojima su viši sudovi izrekli potpunu zabranu abortusa.

Slučaj je podnet iz Ajdaha koja je jedna od 14 američkih saveznih država u kojima je abortus zabranjen u svim fazama trudnoće, a predstavlja prvi put da najviši sud SAD razmatra državnu zabranu tog zahvata, od kada je on zabranjen u celoj Americi 2022. godine.

Administracija aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena tvrdi da, čak i u saveznim državama u kojima je na snazi potpuna zabrana abortusa, savezni zakon o zdravstvenoj zaštiti nalaže da mora biti dozvoljen prekid trudnoće u retkim hitnim slučajevima kada su život ili zdravlje pacijenta u ozbiljnom riziku.

Ajdaho tvrdi da njegova zabrana ima izuzetke za abortuse u slučajevima kada je nužno spasiti živote, ali da bi njegovo dopuštanje u više hitnih slučajeva pretvorilo bolnice u „enklave za abortuse“. Ta država tvrdi da Bajdenova administracija zloupotrebljava zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Očekuje se da će Vrhovni sud doneti odluku do kraja juna.

Lekari smatraju da je zabrana abortusa u Ajdahu već uticala na otežano pružanje zdravstvene pomoći. Više žena čija stanja obično zahtevaju abortus, sada moraju biti odvedene iz države radi nege, jer u Ajdahu lekari treba da čekaju da budu blizu smrti da bi izvršili abortuse, kako se ne bi ogrešili o stroge državne zakone.

Ministarstvo pravde je pokrenulo slučaj protiv Ajdaha, tvrdeći da je državni zakon o abortusu u suprotnosti sa Zakonom o hitnoj medicinskoj pomoći i aktivnom radu (EMTALA) iz 1986. godine kojim se zahteva od bolnica da pruže hitnu pomoć svakom pacijentu bez obzira na njihovu platežnu sposobnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari