Poslanici i budući ministri proveli Prvi maj u Skupštini, manji incident izazvao Novaković, ujutru nastavak sednice (FOTO/VIDEO) 1Printskrin RTS

Posle puna tri sata Miloš Vučević, mandatar za sastav nove vlade, završio je čitanje ekspozea na današnjoj sednici Skupštine Srbije koja je posvećena izboru vlade. Usledio je dug aplauz poslanika vlasti. Pred kraj njegovog izlaganja došlo je do incidenta, kada je poslanik opozicije Borislav Novaković vičući izašao pred mandatara. Rasprava o vladi je nedugo potom počela, poslanici i budući ministri provode Prvomajski praznik u parlamentu.

Ova vlada će svakako biti vlada kontinuiteta.Verujem u snagu našeg naroda i njegovu ljubav prema otadžbini i slobodi. Ne možemo da dozvolimo da budemo ravnodušni i da tvrdimo da nas ne dotiču sukobi u našem okruženju. Mnogo dobrih procesa je započeto i mi ćemo sa njima nastaviti, rukovođeni primerom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i njegove politike koja je uspela da u nemogućim uslovima sačuva zemlju od zala i nedaća koje zloslutno lebde i prete našem narodu. Srbiju ćemo od izazova čuvati i dalje, raditi zajedno sa predsednikom i Narodnom skupštinom i naposletku, siguran sam, ma koliko god naši zadaci bili teški – uspeti, poručio je Vučević.

On je tokom tri sata, između ostalog, govorio o spoljnoj, bezbednosnoj, ekonomskoj, obrazovnoj, kulturnoj, porodičnoj politici vlade, najavio infrastrukturne projekte, bazirajući planove, čini se, na programu „Skok u budućnost 2027“ i „Ekspo 2027“.

21.21 Ana Brnabić je proglasila da je današnja sednica završena i najavila nastavak za sutra ujutru u devet časova.

21.13 „Vi ste bili deo politike koja je ostavilas katastrofalne posledice po Srbiju koje i danas plaćamo. Nikada niko nije potpisao nego je Vučić rekao da Kosovo ne može biti nezavisno, nikada“, kazao je Vučević odgovarajući Jovanoviću. Usledio je aplauz.

Podsetio ga je na državni udar koji se desio u Srbiju u veme Koštunice a to je kada je potpisam sporazum sa Havijerom Solanom i Milom Đukanovićem „kada smo izgubili izlaz na more posle toliko godina“. „Zar vi niste radili ono što nama spočitavate – izgubili smo Crnu Goru, organizovali ste miting za Kosovo gde su se krale patike, hoćete sa ovima zajedno koji priznaju genocid u Srebrenici…“

21.07 Mislite li da je primereno pretiti u ovoj Skupštini, replicirala je Brnabić Jovanoviću. „Vi pretiti velikoj većini građana Srbije iz ovog doma“, kazala je. „Licemerno je da čovek koji ima državljanstvo EU pita kada ćete prekinuti put ka EU. Evo kada vi prekinete“, odgovorila je.

20.46 Miloš Jovanović, Novi DSS se obratio Brnabić povodom izkave da je cela Srbija videla i što su predstavnici diplomatskog kora imali priliku da vide ko je kakav u Srbiji. „To mi je nerazumljivo, i neće mi biti jasno kada stranci prusustvuju našim nemilim događajima“. Komentarišući Vučevićev ekspoze složio se da nema snažne države bez snažne vojske i na tome treba istrajno radit. Kada je reč o povratak služenja vojnog roka kazao je da je više nego dobrodošlo pogotovu ako ste vojno neutralna zemlje, to je pomak napred. „Mi smo ideološki dezorijentisana nacija“, kazao je Jovanović, i to je „jedan od temelja vratiti ne nja pravi put da bismo išli ka boljoj budućnosti“. Govoreći o Kosovu kazao je da je Vučić potpisao sve na Svetog Jovana prošle godine, lagali ste o sporazumu, pretvarate ste da ste patriote“. Šta piše u  francusko nemačkom planu?, upitao je. „Ne može se govoriti o jednakim prama sa pokrajinom, jeste li vi normalni ljudi“.

20.33 Vučević je replicirao navodeći da je sa ovim poslednjim priznato da je izbor ministarstava super.“ Stavljate nam na teret pogibiju radnika, pa jel vi više žalite nego mi, upitao je. Paušalno i laički dajete ocene, to nije fer, i ne dajem vam za pravo da vi jedini voditre računa o radnicima“, odgovorio je Vučević Đorđević. Plaši me vaša ocena ove vlade, to me plaši, rekli ste da je ovo „najreakcionarnije vlada“ to me vraća u 40 i neku. Ovo, kazao je, neće biti reakcionara, no srpska vlada spremna da se izborim sa svim problemima građana u naredne četiri godine.

20.21 Biljana Đorđević, Zeleno levi fron, je spomenu da je danas Praznik rada ukazujući da umiru radnici i da niko za to ne odgovara. „Setimo se i kako su vaše kolege odbile minut ćutanja za dečak iz kruševačkog Trajala“. Kazala je da neće glasati za ovu vladu i da cilj ratne politike da prikrije pljačku. „Pitam profesorku Miščević ostanak u vladu, šta je uspela da uradi i kako će to objasniti građanima“. „Nova vlada izgleda kao brod sa gusarima i na njoj piše „Expo 2027″, navečla je Đorđević. Imamo novog ministra za javnu upravu Darka Glišića umesto Marka Blagojevića, zašto, zato što nijedan dinar ne sme da prođe mimo znanja SNS-a“. Kultura vam je moneta za kusurivanje, navela je. Kazala je da je uvođenje ministara bez portfelja spektakl, te dasu  sigurno  toliko stručni da im niste mogli naći ministarstvo.

20.14 Miloš Vučević kaže da nije pitanje administrativnih mera već pre svega onih najorganizovanijih jedinica koji su spremni da idu tamo gde je nejpotrebnije na prvim linijama. „Bar ja tako gledam a i reakcije vojske pokazuje da im je važno bilo da im se vrati zastava. Još nešto se desilo, ukinili smo prištinski korpus koji je izvojevao najveće borbe na Kosovu ne samo 1999, već i 1998. i to je bilo poniženje za našu vojsku i državu. Rekli ste jedan presedan da gubimo na spoljnopoličkom planu Kosova a za mene je to unutrašnje pitanje“, kazao je Vučević. Vojska je danas mnogo jača, i to nije dovoljno. „Moramo za sve rodove da radimo još više, da vratimo obavezno služenje vojnog roka, u dalju robotizaciju i opremanje, ne da bi ratovali već da bi očuvali mir“. Zašto se drugi naoružavaju, posebno članocve kolektivnih sisitema bezbednosti, mi smo neutralni, a neka je večno hvala 63. padobranskoj i neka joj niko ne ukida status i nek se naš bajrak vije svuda, kazao je mandatar za sastav nove vlade Srbije.

20.11 Milenko Jovanov iz SNS-a je spomeniuo generala Stupara rekavši: „tako je branio svoj narod i on sad nama treba da drži predavanje“. Probajte da pogledate u oči tim ljudima, sam taj odnos prema RS pokazuje da vam smeta srpski svet i koliko Srbija trabe da bude mala da vam ne smeta

19.58  Ne znači da je vlada manje vredna ako je za 15 dana formirana ili duže, replicirao je Vučević. „Ne razumem šta hoćete da kažete“. Kada pobedite na izborima videćete, i vama je trebalo, niste preko noći formirali vlade. Oko vojske, mislim da je nepristojno porediti današnju vojsku sa vojskom u periodu pd pre 14, 15 godina. Danass te vrlo rekli opasnu rečenicu za mene ‘da nas vojna neutralnost mnogo košta’ u prevosu poriklonite ste vojnim savezima jer naša vojska mnogo košta, ali ja više verujem u našu vojsku i ne mislim da je to pitanje para nego časti i nezavisnosti jedne države. Usledio je aplauz u Skupštini.

19.34 Zdravko Ponoš, stranka Srbija centar -Srce, pitao je da li je razlog samo zato što su nesposobni pa im je trebalo četiri meseca „da sklepate ovu vladu, da li je to zato što vam šef uživa da vas ponižava. Ovo je vlada kontinuiteta, energetika je bila važna tu imamo kontinuitet. Ali, nije se čak ni u povoju pojavila energetska politika. Što skuplje to bolje“.

Rumunija je zemlja sa kojom je Vučić ugasio kontakt, da nije razlog Laura Koveši?

19.26  Nemojte da brinete, eto 02. juna građani biraju i biće kako oni kažu, i drago mi je da ste se svi okupili oko jedne liste, raduje me taj politički izazov i za vas i za nas, borićemo se za što veći broj glasova i voleo bih da vidim vas da prikupljate glasove Novosaađana, kazao je Vučević u replici Novakoviću. Verujem da jedva čekaju da vas vide, dodao je. „Vojni sindikat ponoviću – to je katastrofa za vojsku da postoji vojni sindikat, zloupotrebili su pare od istih članova sindikata“, naveo je Vučević.

19.20 Jadna reakcija u smislu lične diskreditacije, kazao je Milenko Jovanov iz SNS-a replicirajući  Novakoviću navodeći da je taj poslanik u Sarajevu pre par godina govorio da je Srbija izvozi ekstremizam. Takođe je naveo da je Novaković govorio da je dosadašnji odnos Srbije prema BiH i Crnoj Gori štetan. Jovanov se smejao moleći Brnabić da sledeći put ne prekida Novakovića. Repliku je potom završio.

19.13 Poslanik Nebojša Novaković iz DS govoreći o kontesktu u kojem se bira vlada spomenuo je 2012. kada se sretao sa Vučevićem, kada se, kaže, u kampanji oslanjao manje na program svoje stranke a više na tabloid Milovana Brkića.

„Gospodin Vučević je tada smatrao da je baš super da se potrudi oko distribucije tog tabloida. Prvi ste kojem je palo na pamet da ima svoju emisiju jedan na jedna sa novinarkom, postali ste prvi od gradonačlenika kojem je palo na pamet da suzi korito reke, da preko svoje Garde zavrće vratove ženama“. Kad god kažete da je Novi Sad prestonica kulture vređate sve, kazao je Novaković,  jer „ne može da se blokira jedan Fakultet, da se ubije jedan ulični svirač, da se truju psi, pvi ste ministar vojni koji kaže da su sundikati u vojsci najveća glupost. U šta ste nas sad sa Banjskom uvalili da moramo da kupujemo ove skupe francuske avione…“

19.07. Polaganje zakletve izabranih narodnih poslanika koje je prozvala Ana Brnabić, predsednica skupštine. Republička izborna komisija (RIK) dodelila je danas, podsetimo, mandate narodnim poslanicima koji će popuniti upražnjena mesta u Skupštini Srbije, jer su neki poslanici ranije podneli ostavke.

18.58 – Vučević je replicirajući na izlaganje Pavlovića kazao da je sve što je valjalo rasprodato do 2012. kada je zemlja bila u bankrotstvu. Od 2014. do 2018. država je sprovela teške mere i fiskalnu konsolidaciju i od tada se sve zasniva na rastu.

„Možda je neumesno da vi pričate o ovome jer ste bili direktor Agencije za privatizaciju. Vi danas čestitate ljudima Praznik rada. Baš tada kada ste bili vi angažovani u sektoru ekonomiju počistili ste sve srpske banke“.

18.46 Branko Pavlović iz poslaničke grupe Mi, glas iz naroda – Branimir Nestorović kjazao je da ne dovodi u pitanje Vučevićevo rodoljublje već kritikuje stavove koje je izneo.

18.41  Vučević se zahvalio Krkobabiću na podrši. Danas mo, kazao je, postigli nacionalni konsenzus i da to bude važnije od razlika koje postoje, kao i u porodici. „Verujem u Srbiju kao slobodnu, nezavisnu i suverenu državu“.

18.26 Stefan Krkobabić (PUPS -Solidarnost i pravda) kazao je da bi voleo „da novi konsezus o položaju Srbije podrže svi, tu su i predstavnici opozicije, i da kažemo ajde svi da stanemo iza jedne jake Srbije, iza prosperiteta i da svi pokažemo da smo odgovorni ako izađemo na izbore“. Kazao je da mu je drago što se na mesto ministra zdravlja vraća Zlatibor Lončar, koji je „puno radio i uradio“.

18.23 Krajnje je vreme da izreknem opomenu poslaniku Aleksandru Jovanoviću u skladu sa Članom 109, ometao izlaganje, kazala je predsednica Skupštine Ana Brnabić.

18.10 Miloš Vučevič je replicirajući odbacio navode Pavlovićeve kao propagandu. Kazao je i da je najznačajnija vrednost EU za Srbiju – mir. „Nisam ni zaljubljen ni zaslepljen EU niti je tamo sve idealno. EU nije nikakav utopija niti apstraktha tvorevina i niko nije ušao u EU iz međusobne ljubavi već iz praktičnih razloga“.

Pravdao se da je u svom izlaganju najviše vremena posvetio Kosovu, ponovivši „ne odustajemo od Kosova“ i „razumem ga kao neotuđivi deo Srbije“.

17. 51 Jelena Pavlović iz poslaničke grupe Mi, glas iz naroda – Branimir Nestorović rekla je da će oni glasati protiv vlade. Rekla je da je posebno iznenađena time što je u tački jedan nastavak „kolonizacije zemlje“, odnosno nastavak evropskih integracija.

Kažete treba privući mlade, ali ne kažete kako, kazala je Pavlović komentarišući ekspoze Vučevića. Za pravosuđe kaže nije se nadala da može citirati nešto iz stripa Alana Forda: „Mi ništa ne ispunjavamo ali svašta obećavamo“

17. 45 Miloš Vučević je odgovarajući poslanicima koji ga podržavaju, pominjao infrastrukturne projekte o kojima ga je informisao Goran Vesić, pominjući, između ostalog,  i da se ispravlja istorijska nelogičnost, jer se planira pruga od Raške do Novog Pazara.

17.27 Politika mora da bude sluškinja ekonomije, i to mora da bude i ova vlada, pošto će biti vlada kontinuiteta, rekao je Muamer Bačevac iz Socijaldemokratske partije Srbije i posebno pohvalio prethodni rad ministarstva turizma.

17.17 Miloš Vučević se zahvalio Pastoru ističući da je njegov otac Ištvan Pastor zajedno sa Viktorom Orbanom i Aleksandrom Vučićem stvorio izuzetno dobar ambijent između dva naroda, mađarskog i srpskog, koji je ranije u istoriji bio nezamisliv zbog obostranih greški.

Poslanici i budući ministri proveli Prvi maj u Skupštini, manji incident izazvao Novaković, ujutru nastavak sednice (FOTO/VIDEO) 2
Printsrkin parlament.rs

17.07 Balint Pastor je rekao da je stav SVM već deset godina da nemaju ministre u Vladi Srbije, ali da će imati državne skretare, i da su se o tome nedavno dogovorili za desetak sekundi. On je vrlo pohvalno govorio o Vučeviću ističući da je bio gradonačelnik Novog Sada u više mandata. Posebno je pohvalio napore srpskih vlasti na suzbijanju ilegalnih migracija.

16.55 Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara je Vučevićev ekspoze ocenio kao „hrabar“ i najavio da će SVM glasati za novu vladu.

16.51 Tražeći podršku za izglasavanje vlade i odgovarajući poslanicima, Miloš Vučević je između ostalog upitao ko bi Srbiji pomogao u sadašnjoj situaciji (Kosovo, Savet Evrope, Rezolucija o Srebrenici) da su uvedene sankcije Rusiji i da se odustalo od saradnje sa Kinom. Pomenuo je i da će nova vlada sarađivati sa svima, ali da je jasno da je Evropska unija umorna od proširenja.

16. 37 Bojan Torbica iz Pokreta socijalista Aleksandra Vulina rekao je da će PS podržati izbor nove vlade.

16.17 Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma pitao je mandatara kakva smo mi država kada se uprkos većini odbornika u skupštinama izlazi u susret zahtevima da se izbori ponove. „Da li ćemo mi gospodine Vučeviću tako da nstavimo da zaistavljamo Srbiju, kako traže pojedinci“, pitao je Marković.

On je pohvalio subvencije za poljoprivrednike ali istakao da su nam štale prazne. Savetovao je pomoć poljoprivrednicima u tom pogledu. Najavio je da će JS glasati za vladu.

Poslanici i budući ministri proveli Prvi maj u Skupštini, manji incident izazvao Novaković, ujutru nastavak sednice (FOTO/VIDEO) 3
Foto; printscreen RTS2

15.50 Na izlaganje Jovanovića reagovali su poslanik SNS Milenko Jovanov, poslanica SPS Snežana Puanović kao i poslanik PUPS Stefan Krkobabić, barneći Milicu Đurđević Stamenkovski. Mandatar je rekao da svako treba da stane ispred svog ogledala i da Aleksandar Jovanović Ćuta ne teba da postavlja ogledalo ni pred kim.

15.31 Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je ukazao da su pred nama Ivica Dačić i Bratislav Gašić „koji će sigurno brinuti o našoj bezbednosti“, budući da su kandidati za ministre policije i vojske. kandidatkinji za ministarju za porodicu i demografiju Milici Đurđević Stamenkovski je poručio da treba da bude ministar za preletanje. Uputio joj je pozdrave ljudi sa KiM, koji joj, kako kaže, poručuju da je izdajnik i držeći ogledalo da se pogleda. Jovanović je poručio kandidatu za ministara Aleksandru Vulinu poručio da će doči dan kada će morati da dokaže odakle mu novac koji ima.

Poslanici i budući ministri proveli Prvi maj u Skupštini, manji incident izazvao Novaković, ujutru nastavak sednice (FOTO/VIDEO) 4
Foto: printscreen RTS2

15.30 Počela je rasprava o novoj vladi.

15. 26 Predsednica Skupštine Ana Branabić navela je da Borislav Novaković nema pravo da prilazi mandataru i izrekla mu meru udaljenja sa sednice. Izrekla je opomenu i poslaniku DS Srđanu Milivojeviću i poslaniku SNS Radoslavu Miloičiću koji je takođe ometao mandatara pri govoru. Novaković ne želi da izađe iz sale uprkos izrečenoj meri i i dalje sedi u sali.

„Sram vas bilo, sram vas bilo i neka vas je sramota. Niko ne sme da prilazi bez pitanja u ovoj sali nikome“, navela je Brnabić.

15. 19 Ubrzo posle ovog incidenta Vučević je pročitao kandidate za ministre. On je poručio da moraju biti spremni da daju sve za Srbiju.

15.13 Poslanik opozicije Borislav  Novaković izašao je pred govornicu za kojom govori Vučević i pokazuje mu fotogarfiju na kojoj je on sa Slobodanom Milutinovićem Snajperom. Predsednica Skupštine Ana Brnabić mu je izrekla opomenu. Vučević nije prestao da govori bez obzira na povuke Novakovića. Poslanik vlasti Radoslav Miloičič izašao je iz klupe i pocepao ono što Novaković držao u ruci.

Poslanici i budući ministri proveli Prvi maj u Skupštini, manji incident izazvao Novaković, ujutru nastavak sednice (FOTO/VIDEO) 5
Foto: printscreen RTS1

14.39 Dok Vučević već tri sata čita ekspoze poslanik i lider Srbija centra Zdravko Ponoš ocenjuje da je  „dostojan“

Ponoš je na Iksu napisao: „Vučević harizmatično pročitao 17 stranica za sat vremena. Do kraja bajke jos 48 stranica. Dostojan“.

 

14.20 Vučević navodi da je svakom društvu potrebna opozicija koja će u njemu imati partnera. On kaže da veruje u smenjivost i promenu vlasti i misli da je moguć dogovor.

– Ukoliko se bude rušila država na ulici onda na moje partnerstvo ne računajte – dodao je Vučević, prešavši da govori o obrazovanju.

Budući premijer je obećao i da će dolaziti u Skupštini Srbije i odgovarati na pitanja opozicije. Kako je naveo, biće tu za „partnerske odnose“ ali ne zbog „kalkulantskih političkih razloga“.

13.58 Vučević govori o važnosti kulture sećanja i poručuje da će se ispraviti nepravda žrtvama. On obećava da će se znati svako mesto stradanja Srba. „Žrtve ima da se poštuju, a junaci slobode da se slave“, ističe on. Naredni blok njegovog izlaganja se odnosi na poljoprivredu i navodi brojne mere za povećanje produktivnosti i podršku poljoprivrednicima.

13.46 Vlada treba da napravi napredak u kulturi poput onog postignutog u Novom Sadu, poručio je Vučević, nakon bloka u ekspozeu koji je posvetio planu Ekspo 2027.

13.16 Govoreći o ekonosmkoj politici mandatar je pohvalio dosadašnje rezultate najavljujći da program „Skok u budućnost 2027“ omogućava da će prosečna plata do tad porasti na  1.400, a penzija na 650 evra mesečno. Stopa nezaposlanosti 2027. biće osam odsto a stopa siromaštva 16 odsto.

Jaka ekonomija preduslov za poboljšanje životnog standarda, poručuje i navodi da se u 2027. godini očekuje da bruto društveni proizvod  iznosi 94,2 milijarde evra. PremaVučevićevim tvrdnjama, javni dug Srbije iznosi 47 odtzo BDP.

13.04 Srbija neće osporavati državnost Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a sa Albanijom sa kojom imamo dobre odnose se nikada nećemo složiti oko Kosova, poručuje Vučevi, poručivši da Bošnjacima želi sve najbolje ali će Srbija uvek pomagati Republiku Srpsku. Nećemo odustati od istine i pravde zarad poravljanaj odnosa sa zagrebom. Uvek hoćemo da razgovaramo i poravljamo odnose, kaže mandatar.

Ne treba graditi saveze poput Jugoslavije, prestanimo da idemo hodnicima jugonostalgije. Potreban je nacionalni optimizam, smatra Vučević.

12.49 Odbrana suverenosti i teritorijalne celovitosti zemlje u međunarodnoj areni za naše KiM, biće najveći izazov u prvim danima nove vlade, najavljuje mandatar. Poručuje da KiM nije i nikada neće biti država, te da Srbija neće dozvoliti njegovo članstvo u Savetu Evrope. ostaćemo privrženi dijalogu sa Prištinom.

12.44 Mandatar, koji je dosad obavljao funkciju ministra odbrane, kaže da je Srbija opredeljena za mir i čvrste partnerske odnose sa svim zemljama, ali da je u današnjem složenom geopolitičkom okruženju neophodno da pojačamo naše odbranbene kapacitete u cilju odbrane naših nacionalnih interesa. Ne pripremo se za rat, već za odbranu države, kaže Vučević podsećajući na ulogu vojske u odbrani od prirodnih nepogoda. On je najavio da će biti predložen kraći oblik služenja vojnog roka od četiri meseca.

Poslanici i budući ministri proveli Prvi maj u Skupštini, manji incident izazvao Novaković, ujutru nastavak sednice (FOTO/VIDEO) 6
Foto: Printscreen RTS1

12.40 Vučević ističe da će spoljna politika vlade utemeljenje imati u nacionalnim intersima Srbije koji podrazumevaju odbranu teritorijalnog integriteta i čuvanje potencijala, što su dva lica iste medalje.

12.37 Mandatar Vučević kaže da se Srbija neće i ne sme odreći saradnje i prijateljstva sa Rusijom i podseća da se Srbija odredila prema ratu ali da nije uvela sankcije Moskvi. On smatra da će biti pristisaka na Beograd da to promeni.

U najboljem intersu je, kaže, izgradnja odnosa i sa SAD. Najavluje da će se raditi da nas američki partneri čuju i razumeju. On veruje da naši odnosi mogu ponovo biti na visokom nivou.

12.32 U Skupštinu je stigao ambasador Amerike Kristofer Hil, javlja Nova.rs.

12.33 Ekonomska integracija regiona je računica u kojoj svako dobija, a Srbija najviše, tvrdi Vučević. Kaže da bi trebalo prepoznati da se gro globalnog rasta nalazi na prostoru Azije, Afrike i Južne Amerike na kojima bi trebalo pojačati naše prisustvo. On ističe značaj saradnje sa Kinom i najavljuje ratifikaciju sporazuma o slobodnoj trgovini.

12.28 Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet, ističe mandatar, ali ukazuje na činjenicu da se pristupni proces iz godine u godinu usporava novim zahtevima i kriterijumima koji zalaze na teren politike.

U pitanju je želja nekih da se Srbija ponizi priznavanjem nezavisnosti Kosova na ovaj ili onaj način, kao da se natera da uvede sankcije Rusiji, opisuje Vučević.

12.25 Spoljna politika mora biti čvrsto utemeljena na jasnim principima a dva ugaona kamena su politička nezavisnost i vojna neutralnost, navodi Vučević.

12. 21 Dosadašnja dostignuća vlada i predsednika Srbije su odskočna daska za skok u budućnost, rekao je Vučević čijem je govoru prethodio dug aplauz poslanika vlasti.

12.16 Poslanici su odbili predlog poslanika DS Srđana Milivojevića da se produži vreme za raspravu.

12. 14 Predsednica Skupštine Ana Brnabić navela je da sednici prisustvuju premijer Vojvodine, guverner NBS, predsednik Ustavnog suda, predstavnici pravosuđa i vojske, rektori univerziteta i šefovi diplomatkih misija. Ona je obavestila poslanike i da su odbijeni predlozi opozicije i da će se raditi i posle 18 sati.

12.12 Prisutno je 195 od 250 poslanika.

Poslanici i budući ministri proveli Prvi maj u Skupštini, manji incident izazvao Novaković, ujutru nastavak sednice (FOTO/VIDEO) 7
Foto: printscreen RTS1

12.04 Oglasilo se zvono koje poziva poslanike da uđu u salu.

11.50 Kako prenose mediji, na današnju sednicu stigli su i kandidati za minisite Aleksandar Vulin, kao i Ivica Dačić u društvu Marka Miloševića, unuka Slobodana Miloševića, Slavica Đukić Dejanović, Dejan Ristić kao i predsenika stranke Zavetnici, Milica Đurđević Stamenkovski. U skupštinu je stigao predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić. Kako javlja reporter N1 zasad nema posalnika onog dela opozicije koji ne izlazi na izbore 2. juna.

Poslanici i budući ministri proveli Prvi maj u Skupštini, manji incident izazvao Novaković, ujutru nastavak sednice (FOTO/VIDEO) 8
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

11.48 Uoči početka sednice Milija Miletić, poslanik Narodne seljačke stranke, sa liste SNS, obraćajući se u narodnoj nošnji, podržao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i budućeg premijera i ministre.

11.40 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je nova vlada ok i da je plod kompromisa, te da se u njoj ne nalaze oni koji to zaslužuju.

11.31 Vučević je juče na konferenciji za novinare predstavio svoj budući kabinet u kojem će biti 31 ministar, od kojih je osam novih lica koji nikad nisu obavljali taj posao, a tri kandidata za ministre su to već bili.

11.24 Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić sazvala je za danas u podne prvu posebnu sednicu u četrnaestom sazivu Narodne Skupštine.

Vučević je za članove vlade predložio:

Siniša Mali – prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija,

Ivica Dačić – potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova,

Irena Vujović – potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine i vodoprivrede,

Aleksandar Vulin – potpredsednik Vlade,

Goran Vesić – ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,

Dubravka Đedović Handanović – ministarka rudarstva i energetike,

Tomislav Momirović – ministar unutrašnje i spoljne trgovine,

Maja Popović – ministarka pravde,

Jelena Žarić Kovačević – ministarka državne uprave i lokalne samouprave,

Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog,

Bratislav Gašić – ministar odbrane,

Marko Đurić – ministar spoljnih poslova,

Tanja Miščević – ministarka za evropske integracije,

Slavica Đukić Dejanović – ministarka prosvete,

Adrijana Mesarović – ministarka privrede,

Aleksandar Martinović – ministar poljoprivrede,

Zlatibor Lončar – ministar zdravlja,

Nemanja Starović – ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,

Milica Đurđević Stamenkovski – ministarka za brigu o porodici i demografiju,

Zoran Gajić – ministar sporta,

Nikola Selaković – ministar kulture,

Milan Krkobabić – ministar za brigu o selu,

Jelena Begović – ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija,

Husein Memić – ministar turizma i omladine,

Dejan Ristić – ministar informisanja i telekomunikacija,

Darko Glišić – ministar za javna ulaganja,

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura su predloženi za ministre bez portfelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari