Vučić: Besplatni preventivni pregledi od 1. septembra do kraja godine: Tumor markeri i kardiološka dijagnostika za starije od 40 godina 1Foto: printscreen / Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će od 1. septembra do kraja godine, vikendom, biti organizovani besplatni preventivni pregledi za sve građane Srbije starije od 40 godina.

Vučić je u zgradi Predsedništva, između ostalog, rekao da će se besplatno raditi tumor markeri za karcinom prostate, debelog creva i kolorektalni karcinom za muškarce, kao i za karcinom dojke, pluća i kolorektalni za žene.

„Verujem da možemo hiljade i hiljade života da spasemo i sve ćemo da završimo do kraja decembra“, kazao je on.

I kardiološke kontrole

Dodao je da će od 1. septembra biti organizovane i sve kardiološke kontrole – vađenje krvi, krvni pritisak, EKG.

„Mislimo da je i to jako važno i završićemo sve do 1. januara. Besplatno za sve građane preko 40 godina i za sve one koji misle da su ugroženi na bilo koji način, ali nisu imali načina da takvu vrstu pregleda izvrše“, kazao je predsednik.

Vučić je naveo i da će biti vraćeni sistematski pregledi u škole.

Sistematski pregledi u školama

„Hoćemo da nam deca budu zdrava, da ukažemo roditeljima gde postoje problemi, šta je potrebno da se detetu pomogne ukoliko ti problemi i dalje postoje“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, sutra počinju radovi na porodilištima u Negotinu, Majdanpeku, Boru, Kladovu i Knjaževcu, dok će radovi za novu bolnicu GAK „Narodni front“ trebalo da počnu u aprilu sledeće godine.

„Nadamo se da će do maja krenuti i porodilište u Nišu, koje je u veoma lošem stanju“, kazao je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari