"Vulinu je nakon Banjske odzvonilo": Šta je sve dovelo do toga da direktor BIA podnese ostavku? 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Kada je Danas sredinom septembra pisao da se sprema smena Aleksandra Vulina sa mesta direktora Bezbednosno-informativne agencije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je požurio to da demantuje, rekaviši da ga sad neće smeniti, sve i da je to planirao.

Mesec i po dana kasnije, Vulin je saopštenjem obavestio javnost da je podneo ostavku, ističući da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija „traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji“.

„Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA“, naglasio je Vulin.

U saopštenju, Vulin je istakao da SAD i EU nisu dobili sankcije Rusiji, niti priznanje Kosova, ali da “jednu srpsku glavu jesu”.

“Odbijam da zbog bilo kog položaja postanem deo antiruske i antisrpske histerije, da prestanem da brinem o Republici Srpskoj i njenom opstanku i da prestanem da verujem u neminovnost ujedinjenja Srba i stvaranja Srpskog sveta, odbijam da odustanem od politike vojne neutralnosti i bratstva sa Rusijom i Kinom. Ovo je mala pobeda SAD i EU, ali i moja velika pobeda jer sam dokazao da su Srbija i srpski narod vredni svake žrtve. Mala je moja žrtva u odnosu na veličinu svetinja koje branim”, naveo je Vulin.

Komentarišući ostavku Aleksandra Vulina, Bojan Elek, zamenik direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ističe da je Vulin svakako bio prinuđen da podnese ostavku. Kako napominje, Vulin nije bio adekvatna osoba za tu poziciju što zbog svog prethodnog političkog angažmana, što zbog otvorenih veza sa ruskim obaveštajnim službama.

– On se već nalazio na sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, a stiče se utisak da mu je nakon Banjske odzvonilo. Taj incident je promenio dosta toga i pojačao međunarodni pritisak oko pitanja Kosova. U takvim okolnostima, Vulina više nisu mogli da drže na poziciji prvog čoveka BIA, ističe Elek.

Aleksandar Vulin se od jula ove godine nalazio na sankcijama američkog Ministarstva finansija, zbog umešanosti u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije. U odluci o uvođenju sankcija Vulinu je stavljeno na teret i to što je “obezbedio Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu”, ali i veze sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem koji se već nalazio na listi sankcija.

Slavica Radovanović, narodna poslanica i pukovnica policije u penziji, u Vulinovoj ostavci vidi prvenstveno Vučićev manevar, dodajući da u jednoj demokratskoj zemlji on nikada ne bi mogao da se nađe na mestu direktora BIA. Ipak, njegova smena, napominje Radovanović, neće približiti Srbiju demokratskim standardima.

– Vučić će na tu funkciju opet dovesti nekoga ko je povezan sa Srpskom naprednom strankom. Tek bi postavljanje nekog čoveka iz struke bez veza sa politikom signaliziralo da se ide u pravom smeru, navela je Radovanović.

Vulin nikada nije krio svoje simpatije za Rusiju. Ipak, sudeći prema izjavama ruskog opozicionara Vladmira Kara-Murze, simpatije su imale i konkretniju dimenziju. Naime, Kara-Murza je prošle godine izjavio da su pripadnici ruske opozicije prisluškivani tokom sastanka u Beogradu i da je Vulin predao transkripte tih razgovora Moskvi. Kara-Murza je u aprilu ove godine osuđen na 25 godina za veleizdaju zbog kritikovanja ruske invazije.

Advokat Nikola Lakić naglašava da Vulinova tvrdnja da “svojom glavom spasava Srbiju” najbolje dokazuje da on nije bio dostojan funkcije direktora BIA, ali i da je osoba koja živi u imaginarnom svetu.

– Ostavka nije samo plod pritiska zbog kriminalnog delovanja Aleksandra Vulina, već i rezultat totalnog raspada spoljne politike Aleksandra Vučića koji se ponaša kao ucenjena osoba i reaguje na sve pritiske spolja, zakljujčuje Lakić.

Aleksandar Vulin se na funkciji nije zadržao ni punih godinu dana. Pre toga je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, na koju je došao da pozicije ministra odbrane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari