Zašto vitamin K treba da uključimo u ishranu? 1Foto: Atlas Studio / Alamy / Profimedia

Vitamin K igra ključnu ulogu u održavanju zdravih kostiju, regulaciji nivoa šećera u krvi i mnogim drugim važnim funkcijama.

Prisutan je u lisnatom povrću, orašastim plodovima, mesu i određenim uljima. Veći unos vitamina K može imati brojne pozitivne efekte na zdravlje. Evo šta stručnjaci kažu o njegovim prednostima:

Podržava normalno zgrušavanje krvi

Vitamin K je esencijalan za pravilno zgrušavanje krvi. Dr Raj Dasgupta objašnjava da bez dovoljnog unosa ovog vitamina telo ne može pravilno formirati krvne ugruške, što može dovesti do prekomernog krvarenja, čak i od manjih posekotina ili modrica. Dr Dženifer Habaši dodaje da vitamin K igra ključnu ulogu u zarastanju rana i zdravlju cirkulatornog sistema, prenosi index.hr.

Jača kosti

Nedostatak vitamina K povezan je sa smanjenom gustinom kostiju i povećanim rizikom od preloma. Vitamin K aktivira osteokalcin, protein koji pomaže u izgradnji i jačanju kostiju, ističe dr Dasgupta. Takođe podržava očuvanje čvrstine kostiju, što je ključno kako starimo.

Pomaže u regulisanju šećera u krvi

Vitamin K može smanjiti rizik od dijabetesa i poboljšati osetljivost na insulin, pokazala je studija objavljena u Nutrients. Takođe, može usporiti napredovanje dijabetesa kod osoba koje već imaju ovu dijagnozu.

Jača imunitet

Istraživanja pokazuju da vitamin K smanjuje upalne procese i podržava imuni sistem. Studija iz 2019. godine ukazuje na to da vitamin K može smanjiti proizvodnju proinflamatornih citokina, što doprinosi zaštiti od infekcija i hroničnih bolesti, kao što su hipertenzija i autoimuni poremećaji.

Podržava zdravlje mozga

Istraživanja sugerišu da viši nivoi vitamina K mogu smanjiti rizik od demencije i poboljšati kognitivne funkcije. „Vitamin K utiče na metabolizam sfingolipida, koji su ključni za zaštitu moždanih ćelija“, objašnjava dr Habaši.

Poboljšava zdravlje kože

„Zahvaljujući svojim efektima na cirkulaciju i smanjenju upale, vitamin K može pomoći u ublažavanju tamnih krugova, modrica i crvenila kože“, ističe dr. Habaši. Često se koristi u kozmetičkim proizvodima za brže obnavljanje kože.

Štiti zdravlje srca

Istraživanja pokazuju da hrana bogata vitaminom K može smanjiti rizik od srčanih bolesti. „Vitamin K pomaže u sprečavanju arterijske kalcifikacije regulisanjem taloženja kalcijuma u krvnim sudovima, što poboljšava njihovu elastičnost i smanjuje rizik od srčanih bolesti“, zaključuje dr. Habaši.

Dodavanjem vitamina K u ishranu možete značajno doprineti očuvanju svog zdravlja na mnogim poljima, od kostiju do srca i kože.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari