Umalo da prodamo Jat. Samo dve nedelje pre nego što je na adresu domaćeg avio-prevoznika trebalo da stigne i konkretna ponuda za strateško partnerstvo potencijalni partner Jata Vladimir Antonov uhapšen je u Londonu zbog malverzacija.

Vlasnik Baltik eviejšn sistema (BAS) Antonov i njegov partner Raimundas Baranauskas uhapšeni su zbog prevare i sumnje da su prali novac i doveli na ivicu bankrotstva litvansku Snoras banku i njen ogranak letonsku Krajbanku. Naime, BAS, inače manjinski partner u mnogo poznatijoj kompaniji Er Baltik, jedini je ispunio sve kvalifikacione uslove na tenderu za strateškog partnera Jatu i konkretna ponuda je trebalo da stigne do 12. decembra. Sada je, međutim, sve neizvesno. Naše Ministarstvo za infrastrukturu je odmah po hapšenju vlasnika BAS-a zatražilo zvaničan stav od ove kompanije u kolikoj meri će ovo što se dogodilo uticati na saradnju sa Jatom i Vladom Srbije. Odgovor se čeka.

Antonov je mlad i sudeći po broju funkcija i bankovnom računu uspešan biznismen. Tačnije deveti najbogatiji ruski bankar i 182. na listi ruskih milionera. Rođen je 1975. u Uzbekistanu, ali je poreklom Tadžikistanac. Ekonomiju je završio u Rusiji, i vodi se kao jedan od najuspešnijih ruskih bankara. Sa prebivalištem u Londonu. Nešto poput Abramoviča. Kao njegov stariji kolega biznismen i Antonov je vlasnik jednog engleskog fudbalskog kluba. I to Portsmuta koji je proletos kupio za 17 miliona funti. Vlasnik je i košarkaškog kluba Viljnus iz istoimenog litvanskog grada.

Međutim, njegov glavni posao je bankarstvo. Predsednik je UO Konvers grupe, ali i Nadzornog odbora Snoras banke, u kojoj ima 60 odsto vlasništva. Ova banka je nakon njegovog hapšenja nacionalizovana jer je utvrđeno da postoji manjak od čak 386 miliona dolara. Sledeći primer litvanskih vlasti u susednoj Letoniji učinili su isto ne bi li sprečili odliv novca iz Krajbanke, čije dve trećine kontroliše Snoras. Obe banke su trenutno pod državnom upravom. Antonov se pominje i kao jedan od glavnih indirektnih finansijera švedskog proizvođača automobila Saab. On je, kako je sam isticao, obezbedio pozajmicu Saabu od 116 miliona dolara, ali je isto tako Evropska investiciona banka uslovila svoju pozajmicu švedskoj kompaniji rekavši da Saab neće dobiti novčanu podršku ukoliko ruski biznismen postane akcionar u kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari